IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложник на миналото ли е македонският политически елит?

Северна Македония не е в Западните, а в Централните Балкани, коментира пътя на западната ни съседка Петър Богойески от европейското крило на ВМРО-ДПМНЕ

12:57 | 22.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двамата кандидати за президентския пост в Република Северна Македония се различаваха единствено по позициите им, свързани с Преспанския договор, уреждащ спора за името на страната с Гърция, и договора за добросъседство с България, а в следствие на това и за пътя, по който ще се движи Скопие към Европейския съюз (ЕС). Това коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Петър Богойески, ръководител на европейското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония.

Според него ВМРО-ДМПНЕ не разпозна верния момент да намери подкрепата за европейския път сред своите избиратели. „В Северна Македония има знак на равенство между груевизма и бранковизма (Бранко Цървенковски - бивш лидер на СДСМ, както и премиер и президент на югозападната ни съседка“, посочи политикът и поясни, че след последните събития (срещата между премиера Зоран Заев и Бранко Цървенковски е ясно, че нито духа на бранковизма е напуснал СДСМ, нито груевизма е напуснал ВМРО-ДПМНЕ.

По думите на Петър Богойески това ,,за съжаление означава, че македонският политически елит е заложник на миналото“.

„България няма изградени ясни държавни политики към Северна Македония, а най-малко за това имат право да говорят политици като Георги Първанов, защото по време на неговия мандат отношенията между Македония и България бяха най-лоши“, смята ръководителят на европейското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Богойески е убеден, че София и Скопие имат много общи теми, които отварят бъдещи перспективи, като България може да се превърне във вход на Северна Македония към ЕС. „Можем да си сътрудничим близко и в рамките на европейската интеграция и един ден да бъдем заедно и координирано да действаме като два съседни най-близки народи и най-близки държави на Балканите“, заяви политикът.

Богойески коментира и предложението на Бранко Цървенковски Северна Македония да се присъедини към ЕС през Западните Балкани.

„Македонският път“ през Белград няма да има край. Аз нямам нищо против Сърбия да влезе в ЕС, както и останалите страни от региона като Черна Гора, Босна и Херцеговина и Албания. Имам обаче против Македония да бъде заложник на сръбските интереси на Балканите, както и да бъде заложник на косовския въпрос“, категоричен е той.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
Западните Българи съвсем са откачили да го ***, но нормално е и източните им съседи са тоже тикквеници и то първа класа тъппаци, по тва мое се познае че е бил един *** народ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още