IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски предложи политически дебютант за следващ премиер на Украйна

Очаква се Олексий Хончарук да бъде утвърден на поста днес след оставката на предишното правителство

17:03 | 29.08.19 г. 1
<p>
	Украинските депутати се събраха за първото заседание на новоизбрания парламент в Киев.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинските депутати се събраха за първото заседание на новоизбрания парламент в Киев. Снимка: Ройтерс

Украинският министър-председател Володимир Гройсман обяви, че подава оставка заедно със своето правителство пред новоизбрания парламент, предадоха ТАСС и БТА.

"В съответствие с конституцията аз като министър-председател и правителството предаваме пълномощията си пред Върховната рада", каза Гройсман.

Той определи като "трудни" трите години на премиерския пост, благодари на украинците и колегите си за сътрудничеството и пожела успех на следващия министър-председател.

Председателят на парламента Дмитро Разумков обясни, че пълномощията на старото правителство се прекратяват, след като бъдат избрани членовете на новото правителство.

Президентът Володимир Зеленски внесе в парламента кандидатурата на Олексий Хончарук за министър-председател, каза президентският представител във Върховната рада Руслан Стефанчук.

Очаква се Хончарук да бъде утвърден на поста днес след оставката на предишното правителство, което по закон автоматично предава своите пълномощия със започването на работата на новоизбрания парламент. 35-годишният адвокат Хончарук няма голям опит в политиката. Той стана заместник-началник на канцеларията на Зеленски през май, а преди това оглавяваше неправителствена организация, съсредоточена върху икономическите реформи. Хончарук е бил и съветник в министерството на екологията. През 2014 г. той участва на парламентарните избори, но не беше избран за депутат, припомня Ройтерс.

Зеленски номинира също бившия украински посланик в НАТО Вадим Пристайко за външен министър и адвоката и активист Андрий Захароднюк за министър на отбраната.

Парламентарната група на партията "Слуга на народа" предложи за генерален прокурор заместник-началника на президентската канцелария Руслан Рябошапка, заяви депутатът Никита Потураев, цитиран от БТА.

"Както се очакваше, Олексий Хончарук - премиер, Руслан Рябошапка - генерален прокурор, Иван Баканов - ръководител на Службата за сигурност на Украйна, Оксана Маркарова - министър на финансите, Володимир Бородянски - министър на бъдещото обединено министерство за младежката политика, културата и спорта", каза депутатът от "Слуга на народа".

Давид Арахамия, който беше избран за председател на парламентарната група на "Слуга на народа", заяви, че партията на Зеленски няма да сключва никакви коалиционни споразумения с други политически сили във Върховната рада.

"Партията "Слуга на народа" ще изпълнява своята програма. Ние имаме програма и не ни е нужно коалиционно споразумение", каза той.

По думите му партията, която спечели мнозинство във Върховната рада на изборите през юли, ще разчита само на своята парламентарна група, тъй като и без това "Слуга на народа" "носи стопроцентова отговорност за всички решения".

Зеленски предложи досегашният вътрешен министър Арсен Аваков да остане на поста, каза депутатката от "Слуга на народа" Роксолана Пидласа.

Парламентарната група на "Слуга на народа" предложи за министър на отбраната нещатния президентски съветник Андрий Загороднюк, заяви депутатът от партията Бохдан Яременко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Щяха да слагат супер-пупер икономист,*** пак стана свой човек...Поне не е Главен прокурор без юредическо образование.Иначе то така или иначе икономиката им без заеми е фалирала!До там са я стигнали, че тоя им товар е непосилен.А зимата иде, Газпром и Лукойл поскъпнаха повече от 3%.... мъка, мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още