Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

С над 9 млн. лева ще бъдат подкрепени млади учени

Европейско финансиране получават висши училища и един институт

С над 9 млн. лева ще бъдат подкрепени млади учени

Снимка: Pixabay

Младите учени, докторантите, постдокторантите и специализантите в България ще бъдат подкрепени с над 9 млн. лева по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Целта е да се стимулира интересът на младите хора към научните изследвания, както и да се повиши квалификацията на преподавателите във висшите училища, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Нови седем договора на обща стойност 4 млн. лв. са сключени по процедурата "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1", финансирана от Оперативната програма.

Европейско финансиране получават висши училища и един институт. Това са Софийският университет "Св. Климент Охридски" - с Факултета по химия и фармация, и с Факултета по славянски филологии, Икономическият университет във Варна, Медицинският университет в Пловдив, Русенският университет "Ангел Кънчев", Лесотехнически университет и Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН.

През април тази година започна изпълнението на други десет проекта по процедурата, които са на обща стойност 5 млн. лв. Бенефициенти са Химико-технологичният и металургичен университет, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", УНСС, Националният военен университет "Васил Левски", Международното висше бизнес училище, Стопанската академия, Техническият университет в София, СУ "Св. Климент Охридски", Факултетът "Медицина" към МУ в Плевен и Институтът по физикохимия към БАН. 

Общото финансиране от ОП НОИР за 17-те договора е над 9 млн. лева. Чрез проектите се предоставя възможност за привличане към науката на водещи изследователи и изобретатели, млади учени, докторанти, постдокторанти и специализанти, като им се осигуряват конкурентно възнаграждение, възможности за професионално развитие, мобилност и подходяща работна среда, както и по-добри условия за заетост в сферата на научноизследователската и развойна дейност.  

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 24 май