Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Антиамерикански фронт в Г-7 срещу новите мита върху стоманата и алуминия

Канада внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ

Антиамерикански фронт в Г-7 срещу новите мита върху стоманата и алуминия

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз и Канада отправиха строго предупреждение към САЩ за рисковете, които представляват за световната икономика наложените от администрацията на президента Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий, предаде AFP.

"Французите, британците и германците бяха напрегнати", обобщи френският министър на финансите Брюно Льо Мер след разговори с колегите си от Г-7 в Уислър, Канада. Той отбеляза, че всички са изразили пълно недоумение от американските решения.

"Срещата на финансовите министри от Г-7 в Канада е по-скоро Г-6 + 1, като Съединените щати са сами срещу всички", обобщи настроенията Льо Мер. Той подчерта, че избягването на търговска война сега зависи изцяло от американците.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин си е взел бележка за критиките срещу страната му. Той обаче казал, че въпросът трябва да бъде оставен за срещата на върха на Г-7 другата седмица в Квебек, заяви канадски източник.

Междувременно беше съобщено, че Канада е внесла жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ заради решението им да въведат мита върху вноса на канадска стомана и алуминий, предаде AFP.

Още по темата
"Тези митнически права, наложени едностранно под претекст, че ще гарантират националната сигурност на Съединените щати, не спазват нито международните търговски задължения (на САЩ), нито правилата на СТО", каза канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд.

В четвъртък администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да не удължава временното изключване на Канада, Мексико и Европейския съюз от въведените мита върху вноса на стомана и алуминий в размер на съответно 25 и 10 процента. В отговор канадското правителство реши да наложи мита върху американски стоки за 16,6 милиарда канадски долара (12,8 милиарда долара или 11 милиарда евро) - сума, еквивалентна на щетите, които Канада се очаква да понесе от мерките на САЩ, припомня AFP.

Фрийланд поиска от СТО да предприеме ответни действия срещу Съединените щати, но и да проведе консултации с тях. САЩ злоупотребяват с митата за протекционистки цели под претекст за защита на националните интереси, коментира тя.
Канада освен това ще поиска от секретариата на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) да създаде специална група за осъждане на нарушаването на правилата на НАФТА от страна на САЩ.

Канада, САЩ и Мексико водят трудни преговори за предоговаряне по искане на Тръмп на влязлото през 1994 г. споразумение.

Вчера президентът на САЩ даде да се разбере, че е възможно да се откаже от НАФТА и вместо това да договори отделни търговски спогодби с Канада и Мексико. Двете страни са много различни, аргументира се той. Тръмп освен това определи НАФТА като ужасна сделка за САЩ.

/БТА/

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Френско-саудитска компания ще строи бойни кораби в кралството