IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС създава специален фонд за стабилизиране на валутните пазари

Детайлите около сформирането на резервния фонд от 100 млрд. долара предстои да бъдат уточнени

15:51 | 05.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
БРИКС създава специален фонд за стабилизиране на валутните пазари

Групата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще създаде резервен фонд в размер на 100 млрд. долара, с който да стабилизира валутните пазари заради отдръпването на стимулите за икономиката на САЩ, предаде Ройтерс.

Китай – притежателят на най-големите валутни резерви в света, ще допринесе с най-много средства за резервния фонд. Все пак той е значително по-малък – първoначалните планове бяха за създаването на резервен фонд от 240 млрд. долара.

Евтините долари, които наводниха Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР през последните години, започнаха да "изтичат" обратно, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви, че скоро американската централна банка ще започне да затяга паричната си политика.

Китайският зам.-министър по финансите Джъ Гуаняо и руският Сергей Сторчак коментираха на брифинк по вре ена срещата на Г-20 в Санкт Петербург, Русия, че предстои да бъдат уточнени детайлите по този резервен инструмент.

Отделно е на път да бъде създадена и банка за развитие на държавите от БРИКС. Капиталът й ще бъде до 50 млрд. долара, а в момента страните изчистват въпроса с приноса си, както и с местоположението на централата.

„Помолихме да не се създават прекомерни очаквания. Политически държавите са готови, но чисто технически не са“, коментира Сторчак.

Същевременно обаче Индия, която най-много пострада покрай спекулациите за затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, не получи кой знае каква симпатия от страна на Китай и Русия. Пекин и Москва препоръчаха политически действия за справяне с външните дефицити.

„Виждаме временните затруднения на някои държави от БРИКС, но това са затруднения по отношение на платежните баланси. Политическите опции за отговор на тези затруднения са или увеличаване на лихвите, или обезценка на валутите“, коментира Джъ.

Изглежда предложението на Индия за намеса на развиващите се икономики на валутните пазари няма много поддръжници. Финансовият министър на ЮАР Правин Гордан коментира, че „това си е индийска инициатива, която да разреши конкретни индийски проблеми“.

Въпреки това лидерите на Индия продължават да разчитат на подкрепата на Г-20 на фона на оттеглянето на стимулите на Фед. Надеждите са Г-20 да излезе с послание, което да успокои пазарите в развиващите се икономики.

Сторчак коментира, че вероятно групата няма да промeни становището си и ще излезе с позиция, подобна на тази, огласена през юли – че бъдещите промени на паричната политика трябва да бъдат внимателно подготвени и ясно комуникирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Честито ви ново МВФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още