Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Държавните инвестиционни фондове се хващат за зелено

През следващите години най-добрите възможности за инвестициите са технологии, подпомагащи енергийния преход

Държавните инвестиционни фондове се хващат за зелено

Снимка: Bloomberg LP

Държавните инвестиционни фондове увеличават своите инвестиции в енергийния преход и през 2020 година са инвестирали около 2,3 млрд. долара в сектори, които подпомагат борбата с климатичните промени, включително залесяване и възобновяеми енергийни източници.

Това показва доклад на Международния форум на държавните инвестиционни фондове, цитиран от Bloomberg. Според анализите на организацията парите, вложени в зелени технологии се увеличават съществено - през 2019 година в този сектор държавните фондове са инвестирали 1,1 млрд. долара.

Още по темата

Интересът към възобновяемите източници се събуди, защото те стават все по-доходни - проектите вече имат възвръщаемост в краткосрочен и средносрочен период, дори и без държавни субсидии. В допълнение и търсенето на електроенергия в световен мащаб започва да се повишава на фона на развитието на електромобилността.

Много инвеститори обръщат внимание на прехода към нисковъглеродна икономика, който е необходим, за да бъде избегнат най-тежкият ефект от глобалното затопляне, посочва Bloomberg.

През следващите 10 години най-добрите възможности за инвестиции ще дават именно технологиите, свързани с енергийния преход, смята изпълнителният директор на корейския инвестиционен фонд Хеенам Чой. За него пандемията е показала колко важно е устойчивото развитие и допълва, че водената от него институция ще продължи да залага на зелените технологии.

Следващото предизвикателство за трансформацията ще бъдат емисиите от селското стопанство и хранителната индустрия, посочват още в доклади си държавните инвестиционни фондове.

Тези индустрии държат около 1/5 от глобалните въглеродни емисии, а ръстът на населението обещава тяхната роля, съответно и ефект върху околната среда, да се увеличава.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Байдън ще даде самостоятелна пресконференция след срещата с Путин