IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ограничава продажбите на оръжия за Турция заради операцията й в Сирия

Все още не е късно за налагане на санкции на Анкара, смята американският финансов министър Стивън Манучин

17:08 | 14.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Външните министри на страните членки на ЕС обещаха да ограничат продажбите на оръжия за Турция заради военната й операция в Сирия, съобщава Bloomberg.

Споразумението в Люксембург цели да изпрати на турския президент Реджеп Ердоган по-силно послание на възмущение, след като Франция и Германия решиха да ограничат износа си на оръжие към Турция.

Външните министри на страните членки на ЕС се ангажираха да възприемат „силни национални позиции“ в рамките на европейските директиви от 2008 г. за контрол върху износа на оръжия, особено директивата, забраняваща доставки, когато те създават риск за регионалния мир и стабилност.

Сделката задава основите за разисквания между ръководителите на страните членки на ЕС, които ще се срещнат на 17 и 18 октомври в Брюксел. Блокът трябва да реши и дали да наложи санкции на Турция заради сондажите на петрол и природен газ край бреговете на Кипър, която е страна членка на съюза.

На срещата си в Люксембург външните министри на страните членки на ЕС изразиха „пълна солидарност“ с Кипър и призоваха върховния представител на съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини да представи бързо предложения за наказателни мерки срещу Турция заради сондажите й в Източното Средиземноморие.

Нашествието на Турция в Сирия, което цели създаването на буферна зона на сирийска територия и извеждане на бежанци от разкъсваната от война страна, предизвика безпокойството на ЕС от възобновяване на притока на мигранти и съживяване на терористичните атаки на „Ислямска държава“.

Междувременно американският финансов министър Стивън Манучин заяви, че все още има време за налагане на значителни санкции на Турция заради военните й действия в Сирия.

„Определено не е твърде късно“, каза Манучин в отговор на въпрос от репортери рано в понеделник. „Турция е пълноправен член на НАТО и наш съюзник, който сега воюва заради гранични проблеми с кюрдите, които ни помагат с ИДИЛ. Положението е сложно и ние го наблюдаваме“, отбеляза американският финансов министър.

Манучин допълни, че той и други високопоставени официални представители ще уведомят президента Доналд Тръмп по-късно днес и че „след като той вземе решение, ние ще предприемем действия за изпълнението му“.

Турските пазари се сринаха на фона на нарастващите опасения от наказателни мерки от страна на Вашингтон. Лирата се присъедини към общия спад въпреки усилията на държавните банки да подкрепят валутата.

Турската валута премина границата от 5,93 лири за долар, въпреки че кредиторите продадоха чуждестранна валута на стойност над 1 млрд. долара. Миналата седмица държавните банки са продали валута на стойност най-малко 3,5 млрд. долара, за да подкрепят лирата.

Основният борсов индекс се понижи с над 5%, а доходността по 2-годишните държавни ценни книжа се повиши с 66 базисни пункта.

Американският президент Доналд Тръмп даде в петък на министерството на финансите властта да наложи нови санкции на Турция, която по-рано този месец изпрати военни части в Сирия и започна да атакува кюрдски милиции, които са съюзници на САЩ.

Но администрацията на Тръмп все още не е наложила санкции. Американският президент беше подложен на остри критики от конгресмени от Републиканската партия, след като изтегли част от американските сили в Северна Сирия. Това откри пътя за Турция да изпрати военни части в страната.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг защити своята позиция за турската операция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия, като заяви, че военният алианс не трябва да губи единството си в борбата срещу "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и БТА.

В НАТО се появи разделение, след като членката на алианса Турция започна офанзива в Сирия миналата седмица, а европейски правителства заплашиха Анкара със санкции. Столтенберг бе на посещение в Истанбул в петък, припомня Ройтерс.

"Ние не трябва да застрашаваме резултатите, които постигнахме срещу нашия общ враг", каза Столтенберг на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в Лондон в отговор на въпроси от делегати на Франция и Италия, според които той проявява отстъпчивост към Турция.

"Турция е важна за НАТО...Ние рискуваме единството, от което се нуждаем в борбата срещу Даеш" ("Ислямска държава"), каза Столтенберг.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува от своя страна съюзниците от НАТО, които обмислят разширяване на оръжейното ембарго спрямо Турция заради операцията й в Сирия, допълва Асошиейтед прес.
Ердоган заяви в Истанбул, че е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Борис Джонсън, като посочи, че и двамата "не знаят истината" за турската операция и са под "сериозен дезинформационен натиск".

Германия, Франция и Холандия вече спряха продажбата на оръжие за Турция, а външните министри от страните от ЕС обсъдиха на среща в Люксембург турската операция, като се договориха да координират политиките си за доставка на оръжия за Турция, информира ТАСС.

"Ние сме съюзник от НАТО. Забележете, че всички тези страни са от НАТО", коментира турският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

Той посочи, че Турция е заплашена от "терористични" организации в Сирия, имайки предвид кюрдските групи, които Анкара смята за свързани с дългогодишния бунт в границите на Турция.

Сирийските кюрди бяха ключов съюзник на предвожданата от САЩ коалиция в борбата срещу "Ислямска държава", припомня АП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още