IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите признаха Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела

По-късно днес в Букурещ ще се обсъжда общоевропейска позиция

15:11 | 31.01.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент напредва в обсъждането на ситуацията във Венецуела. Депутатите в Брюксел решиха с голямо мнозинство да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен временен президент на южноамериканската страна. В същото време те призоваха правителствата на ЕС да последват това решение.

439 от парламентаристите гласуваха в подкрепа на резолюцията, 104 бяха срещу нея. Имаше и 88 въздържали се. Като причини за ясното позициониране в приетата декларация бяха назовани последните изявления на сегашния президент Николас Мадуро. Той публично отхвърли призива на ЕС за незабавни и честни президентски избори в страната.

Според решението на парламента признаването на Гуайдо би трябвало да бъде валидно до провеждането на нови „свободни, прозрачни и достоверни президентски избори“.

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и инциденти, и настояват de facto властите във Венецуела да прекратят нарушенията на човешките права, извършителите да бъдат подведени под отговорност, както и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и правата на човека.

Дали държавите от ЕС ще могат да се споразумеят за обща линия по въпроса за признаването не е ясно. По този въпрос  в четвъртък следобед трябва да се проведат преговори в рамките на неофициална среща на външните министри в румънската столица Букурещ.

Няколко европейски страни като Германия, Франция и Испания дадоха преди дни ултиматум на Мадуро. Заплахата се изразява в това, че ако Мадуро не свика свободни и честни избори до тази неделя, те ще признаят Гуайдо, който се обяви за временен държавен глава, за преходен президент.

Всъщност целта е това решение да се вземе от името на целия ЕС. Някои страни, като Гърция, отказват засега да се присъединят. Фактът, че Европейският парламент признава Гуайдо, има преди всичко символично значение, защото той няма право на определяне на външната политика на ЕС.

В рамките на борбата за власт между левия държавен глава и опозиционния председател на парламента хиляди хора отново излязоха на улиците във Венецуела в сряда. Наред с други неща те призоваха въоръжените сили да се откажат от Мадуро и да застанат зад Гуайдо. Досега мощните военни се придържат към Мадуро.

Кадри от протестите в сряда вижте в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 5
george353
преди 5 години
Гуайдо няма да стане президент защото народа не го подкрепя. Опозицията е доста мразена заради американските марионетки в нея. Това го показва народното неудобрение от над 80%. По-интересното обаче е че не показват демонстрациите в подкрепа на правителството. Те са по-големи и мирни за разлика от омозиционните където хвърлят гранати по полицията. Преди няколко дена убиха и запалиха демонстрант подкрепящ правителството. Това са новини които мейнстриима няма да покаже. Не са част от политическата адженда на Вашингтон, следователно и на васалските провинции. Този изтърсак Гуайдо който буквално излезе на площада и каза "от денс аз съм президент", може да стане такъв само с военна намеса от САЩ. А това ще означава тотален хаос в който ще се развъждат какви ли не твари. Кофти е да имаш слаба икономика и много петрол. America Inc. will devour you.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Правиш ли се успешно, или изобщо не се правиш на обратното на остър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 10
ivailojelyazkov
преди 5 години
волгин айде марш вконтакте ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
До всички ТъпоФили:През 1876 година Имперска Русия обявява война на Османската империя, за да освободи българите!Това не е ли вмешателство във вътрешните работи на чужда държава!!!Забравих вие не искате българите да бъдат освободени от избиването им и унищожението им!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 10
Sokratus
преди 5 години
Браво Абата, тоя път ти се получи!Асфалтираш и ставаш El Presidento!А президентите споделят в Twitter, и никъде другаде!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Стоене, Навални не се е обявявал сам за какъвто не е избран. Има разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
И най-некадърен да е Мадуро, трябва неговите да си го сменят сами. Другото е ямешателство във вътрешните рабори на суверенна държава. Задържи ли се, значи, заслужават си го. Както ние и БХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Джипси, напиши нещо вярно и интересно, не се прави само на египтянин, надзирател над дома на египетски жрец.Тия времена безвъзвратно отминаха, сега сте предимно мюсюлмани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 16
Имхотеп
преди 5 години
Абе руски т роле, ми че статията не е за Украйна, бе, не разбра ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Химна на Украйна: Ще не вмерла Украина (още не е умряла Украйна)е полски шлагер въз основа на сръбски по-стар такъв.А текста е поръчков - също идва "отвън", а не е коренно малоруски (ако щеш украински).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още