Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Г-20 ще засили мерките в борбата срещу замърсяването на водите с пластмаса

Япония може да се превърне в световен лидер по отношение на инициативата, заяви премиерът на страната Шиндзо Абе

Г-20 ще засили мерките в борбата срещу замърсяването на водите с пластмаса

Снимка: Ройтерс

Министрите на околната среда на страните от Г-20 одобриха план за действие срещу замърсяването на водите с пластмасови отпадъци, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на информация на японското правителство, което е домакин на събитието. Това е първото широкомащабно международно споразумение за намаляване на пластмасовите отпадъци в световните океани.

"Радвам се, че успяхме да създадем широкобхватна международна рамка", заяви японският министър на околната среда Йошиаки Харада в рамките на пресконференция. 

Още по темата

Според него се планират конкретни мерки срещу отпадъците в моретата, но само на доброволна основа. Ще се обменят добри практики за предотвратяване на нерегламентираното натрупване на отпадъци, като също така ще се насърчават иновациите и ще се подобрят научните методи за мониторинг и анализ.

Японският премиер Шиндзо Абе каза, че възнамерява страната му да стане световен лидер в намаляването на пластмасовите отпадъци в океаните чрез разработването на биоразградими материали и други иновации.

Екологични организации като "Грийнпийс" предупреждават за вредата от пластмасите, които попадат в моретата и остават там от десетилетия, дори и векове. Много страни като Япония се борят за това да изхвърлят пластмасови отпадъци на бреговете.

В океаните пластмасовите отпадъци се свиват до микромащаб. Това от своя страна може да генерира токсини, които накрая попадат и в храната.

Споразумението на Г-20 е "първата стъпка в решаването на този проблем", каза Хироаки Одачу от "Грийнпийс" Япония. Въпреки това тя е "недостатъчна, за да разчита на доброволните мерки на страните". Много по-необходими са "обвързващи международни правила с ясни срокове и цели", допълни Одачу

Според природозащитниците само около 9% от пластмасовите продукти са рециклирани. Затова било неизбежно значително да се ограничи производството и потреблението на пластмаси.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Икономическият убиец на САЩ и Китай