IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата криза в Ливан се засилва

Инфлацията е над 100 процента, а за храната - дори над 200 процента, а повече от 60 процента от населението живеят в бедност

09:22 | 27.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инфлацията при цените на храните е около 200% на годишна база. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Инфлацията при цените на храните е около 200% на годишна база. Снимка: Bloomberg LP

Тежката икономическа и финансова криза в Ливан продължава да се засилва. Ливанската лира достигна ново рекордно дъно на черния пазар, съобщиха местните медии. Според репортажите им за първи път един щатски долар се разменя за над 17 000 лири. По този начин ливанската валута е загубила над 90 процента от стойността си от избухването на кризата преди почти две години.

Сривът на лирата върви ръка за ръка с криза на доставките, тъй като средиземноморската държава е силно зависима от вноса. Поради липсата на гориво всеки ден пред бензиностанциите се образуват дълги опашки, където раздразнените шофьори трябва да чакат с часове.

Вестник Al-Joumhouria публикува в сайта си видео, на което се вижда как двама гневни мъже се бият на бензиностанция, а в петък служебното правителство намали допълнително субсидиите за горивата.

Икономическата и финансова криза в Ливан избухна през октомври 2019 г. Тя беше изострено от пандемията на коронавируса и ужасяващата експлозия в пристанището на Бейрут в началото на август миналата година. Страната е една от държавите с най-висока задлъжнялост в света. Инфлацията е над 100 процента, а за храната - дори над 200 процента. Повече от 60 процента от населението живеят в бедност.

В същото време Ливан няма способно да действа правителство, тъй като основните политически сили не могат да се споразумеят за нов кабинет от месеци. Ръководството на страната е изправено пред засилващи се обвинения в корупция. Критиците го обвиняват, че е вкарало Ливан в дългова криза с един вид пирамидална схема. Западните държави и Международният валутен фонд (МВФ) искат да окажат помощ, но само ако правителството вземе решение за реформи. 

Световната банка заяви по-рано този месец, че кризата в страната е една от най-лошите в света, наблюдавани от повече от 150 години. По данни на банката икономиката се е свила с 20,3% през 2020 г. и се очаква да спадне с 9,5% през тази година. 

Ливан не изпълни задълженията си за изплащане на дълга си за първи път през март, а преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) по спасителния пакет спряха миналата година. Кризата е най-голямата заплаха за стабилността на Ливан след края на гражданската война 1975-1990 г.
Борбата за власт е между номинирания за премиер Саад Харири, от една страна, и Аун и зет му Гебран Басил, който оглавява най-големия блок в парламента, от друга. Това влошава кризата въпреки предупрежденията на световни лидери и икономически експерти за тежките икономически условия, пред които е изправен малък Ливан.

Харири беше назначен да сформира ново правителство през октомври и досега не успя. Правителството на премиера Хасан Диаб подаде оставка дни след взрива на пристанището в Бейрут на 4 август, който опустоши града, уби 211 души и рани още над 6 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още