Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Китай реагира по-адекватно срещу пандемията, отколкото САЩ?

45% от допитаните граждани на демократичните страни смятат, че правителствата им са ограничили прекомерно техните свободи заради COVID-19

Китай реагира по-адекватно срещу пандемията, отколкото САЩ?

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китай успява да надвие САЩ в анкета относно реакцията на всяка страна срещу пандемията от коронавирус. Много повече хора по света смятат, че Пекин е реагирал по-адекватно срещу вируса, отколкото Вашингтон, сочи проучване на Фондация „Алианс на демокрациите“. 

Още по темата

Проучването на мозъчния тръст и германската компания Dalia Research, което засяга над 120 000 души от 53 страни, установи, че дори в демократичните страни 45% от хората смятат, че техните правителства са ограничили твърде много свободи по време на пандемията, съобщава Ройтерс.

„COVID-19 е лакмусов тест за демокрация“, споделя Андерс Фог Расмусен, председател на Фондация „Алианс на демокрациите“ и бивш генерален секретар на НАТО. „Той трябва да действа като призив към демократичните лидери да отворят очи и да видят, че хората искат повече демокрация и свобода след COVID-19“, подчерта Расмусен.

Повече от 60% от анкетираните смятат, че Китай е реагирал добре на пандемията, докато едва една трета по света смятат, че отговорът на САЩ е ефективен. Малко над половината от анкетираните в САЩ обаче смятат, че правителството им е реагирало добре.

Проучването установява, че повечето китайци смятат, че САЩ имат отрицателно влияние върху демокрацията в световен мащаб.

Гърция, Тайван, Ирландия, Южна Корея, Австралия и Дания са страните, в които най-голям дял от хората вярват, че техните правителства са реагирали ефективно на кризата. Гражданите на Бразилия, Франция, САЩ, Италия и Великобритания смятат, че техните правителства се справят зле със ситуацията.

Отделно проучването показа, че по-голямата част от анкетираните посочват, че е вероятно или донякъде вероятно чужда сила да повлияе на резултатите от следващите избори в съответната страна.

Двете държави, които се притесняват най-малко от чуждестранната намеса, са Китай и Русия. Няколко месеца преди президентските избори в САЩ 55% от американците смятат, че чуждата намеса е много или до известна степен вероятна.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Египет и собствениците на Ever Given договориха компенсации за блокадата на Суец