IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиционният партньор на Русеф решава днес дали да се оттегли от правителството

Решението засилва възможността за положителен резултат в процеса за импийчмънт на бразилския президент в долната камара

14:10 | 29.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата партия в Бразилия във вторник ще реши дали да излезе от затъващата коалиция на президента Дилма Русеф, заявиха партийни лидери. Решението силно увеличава шансовете за импийчмънт на първата жена президент на страната на фона на корупционния скандал, който разтърсва Бразилия вече няколко месеца, съобщава Ройтерс.

На среща на националните си лидери Партията на бразилското демократическо движение (PMDB) ще реши дали да се раздели с администрацията на Русеф, в която има седем министерски поста и вицепрезидент.

Официално отделянето изглежда неизбежно и ще засили изолацията на непопулярната Русеф, като ще позволи на членове на PMDB да гласуват за неин импийчмънт.

Това засилва възможността Конгресът да отстрани временно Русеф в началото на май, заменяйки я с вицепрезидента и лидер на PMDB Мишел Темер, докато Сенатът реши дали да бъде перманентно свалена от поста.

Министърът на туризма Енрике Едуардо Алвес, лидер на PMDB и бивш говорител на долната камара на Конгреса, в понеделник обяви, че подава оставка от кабинета на Русеф - първи сигнал за предстоящата раздяла. „Със съжаление трябва да кажа, че диалогът се изчерпа“, каза Алвес в молбата за оставка до Русеф.

Според помощниците на Темер вицепрезидентът е готов да поеме властта и да предприеме бързи действия, за да възстанови бизнес доверието в Бразилия като част от усилията си да изкара икономиката от дълбоката пропаст. Бразилските медии съобщиха през уикенда, че екипът на Темер подготвя план за първите му седмици като президент.

Акциите и валутата на Бразилия отчетоха ръст в понеделник след перспективата за отстраняването на Русеф. Мнозина я обвиняват, че е сринала най-голямата икономика в Латинска Америка, а Темер се смята за много по-приемлив за бизнеса.

Economist Intelligence Unit каза в съобщение до клиентите си, че вече не очаква Русеф да оцелее при импийчмънта, присъединявайки се към други анализатори на риска, които повишиха залозите за премахването ѝ.

Партийни представители изчисляват, че между 70% и 80% от 119-те членове на ръководството на PMDB с право на глас ще гласуват за прекратяване на алианса с Русеф и управляващата Работническа партия. Според източник на Ройтерс 75% вече са заявили, че ще гласуват положително по въпроса.

Русеф активно отрича да е извършила закононарушения и отхвърля обвиненията, че е манипулира отчетите за разходите, за да бъде преизбрана за президент през 2014 г.

Процесът на импийчмънт само засилва кризата, която удря Бразилия, разтърсена от най-големия корупционен скандал около държавната петролна компания Petrobras. Правителството на Русеф се бори и с най-лошата рецесия в Бразилия от десетилетия и епидемия от вируса Зика, докато в същото време трябва да бъде домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Скандалът с Petrobras отслаби позицията на Русеф, след като достигна вътрешния ѝ кръг с обвинения срещу ментора и предшественика ѝ – основателя на Работническата партия Луиз Инасио Лула да Силва.

Очаква се раздялата на PMDB с правителството да накара и други по-малки партии да се оттеглят от управляващата коалиция, което допълнително ще подкопае възможността на Русеф да привлече една трета от гласовете в Конгреса, нужни, за да се блокира импийчмънта ѝ.

Двете най-големи други партии – Прогресивната партия и Републиканската партия, всяка от тях с поне 40 от 513-те места в долната камара, сигнализираха, че се оттеглят.

Очаква се гласуването на импийчмънта в долната камара да бъде в средата на април. Ако изгуби гласуването там, Русеф ще се изправи пред процес в Сената, където ѝ липсва жизненоважната подкрепа на PMDB.

Според депутати на PMDB, ако процесът премине през долната камара, ще бъде почти невъзможно да бъде спрян след това. Русеф ще бъде отстранена за най-много шест месеца при старт на процеса, а Темер ще стане изпълняващ дейността президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още