IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на Бразилия суспендира назначението на Лула да Силва

Съдът заключава, че номинацията му е очевиден опит да му се помогне да заобиколи правните си проблеми

12:16 | 19.03.16 г.
<p>
	Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва. Страната е обхваната от анти- и проправителствени протести. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва. Страната е обхваната от анти- и проправителствени протести. Снимка: Ройтерс

Върховният съд на Бразилия суспендира номинацията на бившя президент Луиш Инасио Лула да Силва за началник на кабинета на сегашния президент Дилма Русеф, съобщава АП.

Решението на съда идва на фона на разследванията за корупция и вероятно ще доведе до засилване на напрежението в страната, обхваната вече и от антиправителствени протести, посочва информационната агенция.

Според заключенията на съда назначението на Силва е очевиден опит да се помогне на бившия президент да заобиколи правните си проблеми.

Преди две седмици Силва беше доведен за разпит заради разследването за подкупите в държавната петролна компания Petrobras. Ако той бъде назначен на поста началник на кабинета на президента, съдебното му преследване ще е възможно само с одобрението на Върховния съд.

Назначението предизвика вълна от критики срещу Русеф, която явно се опитва да предпази ментора си от съда. И Русеф, и Силва отричат обвиненията.

Вчера десетки хиляди демонстранти се събраха за протест срещу лявоцентристкото правителство. Протестите в Бразилия се водят от повече от седмица, като през миналите почивни дни над 3 млн. души са излезли на улицата, посочва информационната агенция.

Правителството със сигурност ще обжалва решението на съда за назначението, допълва агенцията. През следващата седмица обаче започва подготовката за Великден и вероятно ще е необходимо известно време за процедурата.

Политическите вълнения в Бразилия ескалират на фона на подготовката на страната за летните Олимпийски игри през тази година. Страната е и в епицентъра на огнището на вируса Зика. Икономиката й се сви с близо 4 на сто през миналата година заради корупционните скандали и спада на цените на суровините, което доведе до рязко обезценяване на националната валута, висока инфлация и силен ръст на безработицата.

Същевременно вчера имаше и митинги в подкрепа на Силва. Поддръжниците му излязоха на улицата са червени тениски и шапки и скандираха “Лула, министърът на надежда”. Според различни социологически изследвания в митинга са участвали около 95 хил. души, а данните на полицията са за около 80 хил. души.

Самият Силва заяви, че от следващата седмица, “ако няма пречки, ще започна гордо да служа на президента Дилма и бразилския народ”.

Според привържениците му Силва е способен да изгради консенсус в правителството и да спаси икономиката от пропадането в пропастта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още