IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Завръщането на Лула може да подкопае финансовите усилия на Бразилия

Това е намек за изместване на правителствените приоритети за целесъобразност на разходите при провеждането на фискалната консолидация

10:38 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service предупреди, че назначаването на бившия бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва за началник на кабинета на неговата наследничка Дилма Русеф може да подкопае финансовите усилия на страната, предаде Ройтерс.

„Промените в кабинета в Бразилия сочат бъдещо изместване на правителствените приоритети за целесъобразност на разходите при провеждането на фискалната консолидация", посочва в изявление по имейла анализаторът от Moody's Самар Мазиад. 

В сряда бразилският реал поевтиня спрямо долара за трета поредна сесия зарази опасенията на инвеститорите, че Лула може да използва успешно възобновените си политически умения, за да спаси Русеф, докато оказва натиск и за по-хлабава фискална политика.

Поканата към емблематичния, и доста спорен, политик за присъединяване към кабинета подчертава ужасното положение на Русеф, коментира Bloomberg. Властите в Бразилия са изправени пред най-лошата рецесия в страната от над век и се борят да отблъснат увеличаващите се призиви за импийчмънт на Дилма Русеф. Стратегията крие риска от обратен ефект, тъй като тя реално обвързва съдбата си с тази на своя ментор. Ходът потвърди и твърденията, че Лула се опитва да се защити от преследване по делото в корупция предвид факта, че членовете на кабинета са със специален юридически статут.

През уикенда пък стотици хиляди бразилци изпълниха улиците в редица градове в страната, призовавайки президента Дилма Русеф да подаде оставка. Опонентите ѝ обвиняват Русеф за сериозната рецесия и корупционния скандал, който достигна и предшественика ѝ Луиз Инасио Лула да Силва. Уайър Дейвис от ВВС счита, че Русеф, лидер на управляващата Работническа партия, е под все по-голям натиск през последните месеци заради огромния корупционен скандал, концентриран около държавната петролна компания Petrobras.

Засега в разследването на Petrobras са замесени едни от най-богатите хора в Бразилия и политици от всички партии.

Прокурорите казват, че компанията е загубила милиарди долари заради договори, с които се финансират незаконно политици, включително от Работническата партия и съюзниците ѝ – обвинения, които партията отрича. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още