IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Ръстът на световната икономика може да се е забавил повече от очакваното

растежът изненадващо е бил слаб през третото тримесечие в нововъзникващи пазарни икономики като Китай, както и в еврозоната, смята директорът на МВФ

21:51 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард Снимка: Ройтерс

Растежът на световната икономика може да е отслабнал повече от очакваното най-вече заради търговското напрежение по света, предупреди изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от БТА.

„Последните икономически данни сочат, че насрещните ветрове може да са забавили повече отколкото очаквахме темпа на растеж на световната икономика", посочва Лагард. По думите й „растежът изненадващо е бил слаб през третото тримесечие в нововъзникващи пазарни икономики като Китай, както и в еврозоната".

През октомври МВФ преразгледа към понижение прогнозата си за растежа през 2018 и 2019 година до 3,7 на сто спрямо обявените по-рано 3,9 процента, изтъквайки рисковете, които са започнали да се материализират.

Днес Кристин Лагард подчертава освен това, че липсата на споразумение за Bexit може допълнително да подкопае доверието.

В докладна записка, публикувана също днес, преди срещата на върха на Г-20 в Аржентина, МВФ изтъква, че в средносрочен план световният БВП може да намалее с 0,75 на сто поради засилването на търговското напрежение.

През октомври по повод годишните си срещи със Световната банка фондът обяви, че световният БВП може да се понижи с 0,8 на сто до 2020 година спрямо оповестените през юли 0,5 процента, именно заради търговските конфликти.

Днес МВФ отново се аргументира с търговската война между САЩ и Китай, изразяваща се с взаимни мита за стоки на стойност стотици милиарди долари.

Фондът допълва, че ако администрацията на американския президент Доналд Тръмп изпълни заплахата си да наложи допълнителни мита за китайски стоки на стойност 267 милиарда долара, това може да подкопае доверието на финансовите пазари, посочва още БТА. 

Съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лари Къдлоу вчера заяви, че е възможно по време на срещата на Г-20 да се постигне търговско споразумение с Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още