IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манипулирането на лихвите е игра с икономиката

Според анализатора Димо Стефанов никой не може да се справи с дефлационните процеси и надутите балони във фондовите им пазари

21:43 | 29.02.16 г. 11
<p>
	Снимка: Bloomberg TB Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TB Bulgaria

Има огромен срив на фондовия пазар. Манипулирането, контролирането на лихвата от страна на централните банки е игра с икономиката, а това е отлагане на проблемите за бъдещето. Това каза пазарният анализатор от Tavex Димо Стефанов в предавенето "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

В момента златото в долари бележи ръст от около 15% от началото на годината. При акциите зависи кой пазар се наблюдава, но средно акциите са с около 15% надолу, каза Стефанов. Тенденцията, може би е свързана със сътресенията на редица пазари по света, в това число Китай, Европа, Япония, които дори наскоро преминаха в отрицателна граница.

Никой не може да се справи с дефлационните процеси и надутите балони във фондовите им пазари. Това повлече и Фед, който в края на миналата година се опита да вдигне лихвите, но в тази среда на постоянно намалявани лихви на всички контрагенти на САЩ би било много трудно да продължи тази политика.

"Малко след като Фед вдигна лихвите, пазарът осъзна, че на Федералния резерв ще му бъде много трудно да продължи с това си действие", коментира Стефанов. "Вдигането на лихвите на Фед бе калкулирано в цената на златото и за това миналата година видяхме един низходящ тренд на благородния метал. След като се промениха очакванията обаче от началото на година, цената на златото е нагоре. Виждаме, че и фондовият пазар на САЩ се свлича".

Гостът коментира и вероятностите до кога ще продължи тази тенденция, както и как се държи среброто в тази пазарна среда.

"Трябва да се гледат фунадментите, а те са че всички централни банки са надули много големи балони и най-вече на фондовия си пазар. И когато реалната икономика не ги подкрепя, няма начин тези балони да не се спукат", заяви експертът.

По думите на анализатора Фед е дал "много оптимистична прогноза за това увеличение на лихвите". Той прогнозира, че плановете за повишаване на лихвените проценти "или няма да се случат или ще се случат много по-бавно". Според Стефанов "ще се тръгне към отрицателни лихви".

"Ще бъде много трудно на Фед в тази обстановка да продължи политиката си на увеличение на лихвите". 

Пазарите реагират на очаквания и всичко опира до доверие, каза Стефанов. "Важно е доверието на хората в това дали централните банки знаят какво правят или не. Когато това доверие намалява, има много малко активи, които заслужават доверие и те трябва да бъдат извън финансовата система. Най-вече физически, като злато, сребро, недвижима собственост. Но всичко зависи от конкретната преценка на хората".

"Аз съм песимист, защото никой в момента не знае колко точно струват активите. Причината е, че самите пари са контролирани от малко на брой хора", допълни Стефанов.

Още подобни коментари четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 14 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Никой не може да се справи с дефлационните процеси и надутите балони във фондовите им пазари''Аз мога да се справя но трябва да се разбере ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 7
skeptika
преди 8 години
ЦИТАТ : Има огромен срив на фондовия пазар. Манипулирането, контролирането на лихвата от страна на централните банки е игра с икономиката, а това е отлагане на проблемите за бъдещето. .......................................Това каза пазарният анализатор от Tavex Димо Стефанов в предавенето "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. **********************откога продавачите на злато (Спекуланти) се наричат анализатори ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 5
skeptika
преди 8 години
Цитат : "Аз съм песимист, защото никой в момента не знае колко точно струват активите. Причината е, че самите пари са контролирани от малко на брой хора"************************така е от 1342 год , Сиена , Италия..оттогава датират първите финансови пазари....пак оттогава датират и първите финансови спекулации ;) ;) --------някой трябва да Губи...иначе Пазарите спират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
skeptika
преди 8 години
Това Твърдение е толкова истина ,колкот и , че Майкъл Джексън е Албинос ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Пълни глупости, "стоков дефицит" в 21 век :) ...а за дълговете, те си отписват така лекинко, да не се разчува, че леле майкооооооо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Потреблението зависи от производството и производството зависи от потреблението,----малко не съм съгласен... потреблението категорично НЕ зависи от производството, а от личните нужди!! И затова производителите се опитват да внушат на потребителя, че техният продукт им е нужен, като ги зомбират с реклами. Точно тук е малкото семенце, от което поникна огромната криза, т.е. натрапеното, внушеното, изкуствено стимулираното търсене, което в своята изначална същност представлява "излишък". Хиперболичното натрупване, на практически никому ненужни излишъци, доведе до това, което имаме в момента! И проблема няма да се реши с безкрайното печатане на пари, защото както казах - има пресищане от потребление, както и потиснато потребление в следствие на невъзможна задлъжнялост. Рецептата за излизане от ситуацията е : 1. Отписване на дълговете. 2. Предизвикване на стоков дефицит (а не печатане на пари)Друг изход аз не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Извод - купувайте от Тавекс злато...Там няма балони...---Ам после, като отидат парите за "жълто" - кво ше ядем ?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 1
Д.Петков
преди 8 години
"Аз съм песимист, защото никой в момента не знае колко точно струват активите. Причината е, че самите пари са контролирани от малко на брой хора"Епа ше се минава на бартерна основа, ко да праим иначе. Доверието в институциите веднъж загубено - трудно се възстановява. От старите трейдъри знам, че някога ФЕД е изнасял доклад (всяка седмица в чвтвъртък е било) за паричната маса в обращение с матуритет М1, М2 и М3. Това е бил най-зорко следения доклад от пазара и е предизвиквал висока волатилност, подобна на реакцията от Пейролите в сегашни дни. ФЕД е обявявал и целите си за паричната маса, в смисъл ще работи да се увеличава или намалява. Ама след 1996-та са започнали да се ослушват за целите си и накрая през 2000г, окончателно са прекратили с изнасянето на тоя звезден някога доклад.Ама нали Обама щял да опразва затвора в Гуантанамо (четох го някъде), ето точно е момента да го напълни с банкери, та да си отдъхне света накрая! От едно активче, правят хиляда дериватчета, а стига вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
melon
преди 8 години
Извод - купувайте от Тавекс злато...Там няма балони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още