Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Мениджърите на активи не са готови за мечи пазар

Голяма част от печалбите на управляващите дружества се дължат на поскъпващите акции в глобален мащаб, а не на растеж от основна дейност

Мениджърите на активи не са готови за мечи пазар

За мениджърите на активи може да възникне проблем, когато внезапно акциите започнат да поевтиняват. Снимка: Ройтерс

Хората и компаниите, които управляват световните активи, разполагат с рекордни парични средства в брой. Поне засега, пише Bloomberg.

Мениджърите на активи прибраха в джобовете си около 93 млрд. долара миналата година, сочи изследване на Бостънската консултантска група (Boston Consulting Group). Това е със 17% повече спрямо 2012 г.

В свят, в който банките доста често плащат глоби за милиарди долари, растящите печалби на мениджърите на активи са само една ярка звезда в необятната финансова индустрия, твърди Гари Шуб от BCG.

Само че голяма част от тези печалби се дължат на покачващите се фондови пазари, а не на растеж от основна дейност. Много малко нетни парични средства се движат по сметките на инвеститорите. Нетните притоци по инвестиционните сметки в САЩ се покачиха само с 1% миналата година.

Може да възникне проблем, когато внезапно акциите започнат да поевтиняват. А ако фондовите пазари навлязат в мечи период, то сметките на мениджърите на активи може и да не излязат.

Най-голям удар традиционно ще понесат мениджърите, осъществяващи активни стратегии. Те са подценени от евтините пасивни стратегии, които управляват акции и облигации, базирани на индекси във взаимни фондове или на борсово-търгувани фондове.

Мениджърите на взаимни фондове също биват притискани от разнообразните нови, изискани стратегии, които BCG определя като „решения“. Това са опции по подобие на глобалните фондове за разпределение на активи, например, които до голяма степен оперират на автопилот.

Още по темата

Крайният резултат ще бъде, че елитната група на големите мениджъри на активи, които предоставят подобни инвестиционни алтернативи, печелят лъвския пай от нови долари. В САЩ Vanguard Group – известна със своите евтини индексни и борсово-търгувани фондове – и най-голямото управляващо дружество в света BlackRock получават два от всеки пет инвестирани в САЩ долари. Според BCG топ 10 на най-големите мениджъри на активи формират почти три четвърти от новите инвестиционни потоци.

Какви са добрите новини за инвеститорите? Цялата тази конкуренция означава, че таксите и комисионите за средните по големина инвестиции ще спаднат.

Миналата година таксите по активно управляваните взаимни фондове за дребните инвеститори бяха понижени с 3%, тези по пасивно управляваните фондове – с 23%, а с 20 на сто поевтиняха услугите на фондовете на паричния пазар.

В условията на ниски лихвени проценти тези процентни спадове са една от крачките към подсигурена инвестиционна доходност. 

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Министърът на информацията на Ливан подава оставка заради експлозията