Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ: Без масово ваксиниране световната икономика ще загуби 9 трлн. долара

40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни, твърди Кристалина Георгиева пред CNN

МВФ: Без масово ваксиниране световната икономика ще загуби 9 трлн. долара

Снимка: БГНЕС

Между 2020 г. и 2025 г. световната икономика ще загуби около 9 трилиона долара, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни. Това заяви в интервю за CNN управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

По думите ѝ това означава, че за тях най-добрата стратегия е да подпомогнат доставката на ваксини в развиващите се страни, като едновременно се осигури достатъчен ресурс за инвестиции на развиващите се страни в техните системи за здравеопазване. „Затова и МВФ заделя значителни средства, като подпомогна 47 развиващи се страни при благоприятни условия, отпусна заеми на редица страни и осигури облекчение на дълговото бреме на редица страни. Но още има много какво да се направи, особено по отношение на преструктурирането на дълга на най-бедните страни“, каза Георгиева.

Тя обърна внимание, че МВФ подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. от 5,2% до 5,5%.

Ревизията, макар и малка, беше подкрепена както от наличието на ваксини, от продължаващата подкрепа за икономиките от страна на Централните банки и правителствата и вследствие на постигнатата по-добра степен на адаптация на икономиките към функциониране в условия на пандемия. 

Още по темата

Прогнозата обаче е свързана със сериозни рискове, подчерта Георгиева.

„На първо място това е своеобразното състезание между мутациите на вируса и ваксините. Възстановяването на икономиките зависи и от решителността на правителствата за продължават с подкрепата си, както и да използват кризата като възможност за преминаване към по-зелена и справедлива икономика. Накрая, трябва да споменем и необходимостта да се задълбочи вече подобряващото се международно сътрудничество – по-фокусирано върху климатичните проблеми, включително и САЩ, както и с по-добро разбиране относно високата зависимост между отделните държави“, добави тя.

Шефът на МВФ акцентира отново, че пандемията задълбочава и неравенствата и затова следва да се предприемат действия, за да се обърне тази тенденция. „Това се отнася и за ваксините“, посочи тя.

„МВФ се опитва да убеди развитите страни да увеличат своя принос към световния механизъм „Ковакс“ за общ и справедлив достъп до ваксини срещу Covid-19, тъй като това е в техен интерес. Така че всички развити икономики, които са резервирали ваксини в пъти над тяхното население, да предприемат действия за преразпределяне на ваксините“, обясни Георгиева.

Според нея правителствата по света се справят по-добре сега в сравнение с глобалната финансова криза от 2008 г. Те са предоставили 14 трилиона долара фискални мерки в подкрепа на икономиките си, но въпросът е дали се прави достатъчно за справяне с неравенствата, подчерта шефът на МВФ.

Тя подчерта, че неквалифицираните работници, жените, младежите са непропорционално негативно засегнати от кризата и следва правителствата да реформират фискалните си политики, за да се постигне по-справедливо преразпределение на доходите и еднакъв достъп до възможности за всички.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
1
 
8
преди 3 месеца
Да се обучават кучета които надушват вируса - и ваксините стават излишни.Такава практика вече има на много места, например на Аерогарата в Хелзинки - https://theguardian.com/world/2020/sep/24/close-to-100-accuracy-airport-enlists-sniffer-dogs-to-test-for-covid-19 , като се твърди, че кучетата имат почти 100% точност при познаване кой има вируса и кой не - ЗНАЧИТЕЛНО по-голяма от тази на ПСР-Тестовете ! Представете си такива екипи с кучета на всички Гранични пунктове, на входовете на Болници, Училища, Заводи, Учреждения, Молове, Супери, Метростанции, Ж.П. Аеро и Автогари, Ресторанти ! Кучето подушва човека и ако е заразен, то просто СЯДА пред него. Това ще даде възможност да се спасят хиляди човешки животи, да се спестят жестоки мъки и страдания на болните, както и огромни средства за лекарства, ПСР-Тестове, Ваксини, Доктори, Персонал, Линейки, за Болнично и Домашно Лечение, ще може да се отвори незабавно цялата ни Икономика на 100% и ще се ликвидира икономическата криза ! Хората които не искат да се ваксинират или да си правят ПСР, могат да минават тест с Куче ! Възможно е масовото въвеждане на такова тестване да ликвидира епидемията у нас за няколко седмици ! Възможно е такава задача да се възложи на отдела към МВР или МНО, който се занимава с трениране на кучета.
1
 
9
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Брей.....,Кристалина как така забрави да ни подкани да харчим парите си безогледно като нея.....?А после щяла да ни помага с кредити.....БРАВО.....
1
 
11
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Между 2020 г. и 2025 г. световната икономика ще загуби около 9 трилиона долара, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране,имате статти, къдет ме забавлеват, обаче, тази, еспя истински да ме ЯДОСА!СКОРОПОСТИЖНО у българскоят язик се порзва за човек починал внезапно.....но не е това, дето ме ядоса!се едно казвате, че требва работниците в урановите мини да си зимат душ след рабона, че да не умрът - първа седмица.ОТКАЗВАМ, ОТСАЗВАМ, АМА ОТСАЗМАЧ БЕ, ДА СЪМ ЧОВЕКОБРОЙКА. ВАСДИНИЛАНА, ПРЕБРОЕНА И ИЗДОЕНА.МВФ има план и даже има план? Ше види как ше се провали зарад хората на чистия интелект и психясалите от "мерките" способни на истинска съпротива.СТАЛИНКА, ИСКАШ ГЕНОЦИДА НА СТАЛИН? ше стане. 11.09.33
0
 
15
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"Тя подчерта, че неквалифицираните работници, жените, младежите са непропорционално негативно засегнати от кризата и следва правителствата да реформират фискалните си политики, за да се постигне по-справедливо преразпределение на доходите и еднакъв достъп до възможности за всички."Чудесно! Браво! Аз се определям като млада неквалифицирана работничка.Как ще ги гладиме непропорционалностите, гжа сталинке?
1
 
13
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Световните тирани продължават в тази насока. Ще горят в Ада.

Още от Други
Световните лидери поставиха единството и общото действие във фокуса на НАТО