IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ запази прогнозата си за растеж на световната икономика от 6% за 2021 г.

От фонда обаче предупреждават, че ни очаква възстановяване на две скорости заради разминаването във ваксинационните темпове

20:17 | 27.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди прогнозата си за растеж на световната икономика от 6% за 2021 г.  Европейската икономика ще нарасне с 4,7 % тази година, което е подобрение с 0,3 процентни пункта спрямо априлската прогноза. За САЩ се очаква 7% ръст на БВП, което е с 0,6 пункта подобрение спрямо април. Това става ясно от новия доклад на фонда за икономическите перспективи.

В документа се посочва, че разминаванията в очакваните темпове на растеж се дължат на по-добрия достъп до ваксини и продължаващата фискална подкрепа в развитите икономики. В същото време обаче нововъзникващите пазари са изправени пред затруднения и на двата фронта, коментират от МВФ.

За 2022 г. се очаква световната икономика отбележи ръст с 4,9%, което е половин процентен пункт повече спрямо прогнозата през април.

Глобалното икономическо възстановяване продължава, но се разширява пропастта между напредналите икономики и много от нововъзникващите и развиващите се икономики. Нашата прогноза за 6% ръст на световната икономика остава непроменена, но композицията ѝ се променя. За напредналите икономики перспективите се подобряват с половин процентен пункт, но точно с толкова спадат за останалите, най-вече заради нововъзникващите икономики в Азия“, обясни главният икономист на МВФ Гита Гопинат, цитиран в прессъобщение от фонда. 

За Индия прогнозата на МВФ за текущата година е понижена с цели 3 процентни пункта до 9,5 процента. Причината е в тежката вълна на коронавируса, която заля страната през пролетта. Намалена е и прогнозата за растежа на Китай (с 0,3 процентни пункта) заради намаляването на държавната помощ и цялостната фискална подкрепа.

Рисковете остават непроменени, като основният е темповете на ваксинация.

мвф мвф

Въпреки че 40% от населението на света вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса, неравномерното разпределение на ваксините задълбочава разделението между държавите, обясняват от МВФ. За сравнение само 11% от населението в икономиките с нововъзникващи пазари и малка част от населението на развиващите се страни с ниски доходи са имунизирани.

За страните с най-ниски доходи перспективата е понижена с 0,4 пункта, като основна причина е именно бавното разпространение на ваксините.

От МВФ предупреждават, че не е изчезнала опасността от нови, силнозаразни варианти на коронавируса, които да доведат до нови ограничения в пътуванията, затварянията и свиване на икономическата активност.

Като препоръка от фонда посочват, че в средносрочен план трябва да продължат фискалните стимули, а централните банки да координират политиките си, за да не се сбъднат опасенията за прекомерно висока инфлация. МВФ очаква в повечето страни инфлацията да се върне на предпандемичните равнища през 2022 г.

„Инфлацията се очаква да остане повишена следващата година в някои нововъзникващи и развиващи се икономики най-вече заради натиска върху цените на храните и обезценяването на валутите им, което води до допълнително разделение“, коментира Гита Гопинат.

От МВФ са призоваха за общи действия със справяне с разпространението на Covid-19, като подчертават, че това е единствения начин светът да излезе от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още