Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Най-щастливите страни в света плащат и най-високи данъци

Удовлетвореността на гражданите е свързана с това, което получават срещу данъците си

Най-щастливите страни в света плащат и най-високи данъци

Снимка: Pixabay.com

Най-щастливите страни в света през 2017 г. са проспериращи западни либерални демокрации. Населенията им в много случаи са изключително хомогенни, но имат и още нещо общо помежду си: плащат високи данъци, коментира CNBC Make It.

Според последния доклад World Happiness Report на ООН десетте най-щастливи страни в низходящ ред са: Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

Един от авторите на доклада – Джефри Сакс, който е и директор на Sustainable Development Solutions Network, казва за CBS, че „щастието е резултат от създаването на силни социални основи“ и че ако другите страни приоритизират „общественото доверие“ и „здравословния начин на живот“, те също може да открият, че гражданите им са по-доволни.

Трите най-щастливи страни – Норвегия, Дания и Исландия – са сред страните в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с най-високи данъци от гледна точка на общите данъчни приходи като процент от БВП. Социалните облаги, които гражданите получават в замяна на плащаните от тях данъци, например универсално здравеопазване, достъп до образование и платено майчинство, вероятно са свързани със „силните социални основи“, за които говори Сакс.

И наистина, удовлетвореността на гражданите е свързана с това, което получават срещу данъците си, казва Сакс за CNBC Make It: “Те са щастливи, защото тези общества не просто просперират, но и са с високо качество, обществено доверие и честност от страна на правителството. Те се наслаждават на дълъг платен отпуск, нулеви извънредни разходи за здравеопазване, нулеви или ниски разходи за образование и качествени обществени услуги за всички“.

Той добавя: „между другото, те мислят и за околната среда и полагат усилия да се превърнат в икономики с нулеви емисии“.

Към 2014 г., от гледна точна на общите данъчни приходи като процент от БВП и измерени на глава на населението, Норвегия е на второ място сред 35-те страни в ОИСР (37 682 долара), Дания е на трето (30 630 долара), а Исландия на девето (20 428 долара), сочат данни на организацията.

Всяка страна от топ 10 на най-щастливите страни е платила данъци над средното за 2014 г. (14 916 долара) освен една – Нова Зеландия, която е на малко под средното ниво (14 327 долара) и се доближава до САЩ (14 115 долара). Жителите на Нова Зеландия въпреки това се радват на защитата на стабилна социална държава, включително обществено здравеопазване, 18 седмици платено майчинство и помощи за семействата със средни и ниски доходи с малки деца.

САЩ се намират на 14-та позиция по щастие, значително под северната си съседка – Канада.

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: Други щастие данъци

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
6
 
8
преди 1 година
Това е поредната голяма опашата лъжа.
До кризата 2007/2008 година една от най-щастливите нации беше Гърция без да плащат почти никакви данъци.
Сега когато отказаха повече да ги поддържат с чужди средства гърците зарязват някои от имотите си защото не обичат да плащат данъци., особено пък високи. При тях например е точно обратното на това, което се твърди в заглавието и в материала.
Според мен най-щастливи са тези, които намират начин въобще да не плащат данъци. Неслучайно богатите щастливи хора постоянно търсят данъчни убежища.
2
 
3
 
7
khao до: ratten
преди 1 година
Няма профилна снимка
че кой друг да забележи ? някой от пропадналата ви тролска група ли ? ... чЕкай!
2
 
6
 
6
KPetkov до: V.At.
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тази статия е от CNBC и Инвестор едва ли целят нещо кой знае какво превеждайки я. Приеми, че просто това е статистическа грешка и чисто съвпадение, че едни от най-богатите държави плащат и едни от най-високите данъци.
Между другото в Швейцария директните окръжни данъци за най-богатите достигат до 24% от годишния им доход, плюс 7-8% федерални данъци, но пък ДДС-то им е ниско. В България е 10%, но пък ДДС-то е 20%.

https://www.cnbc.com/2017/08/09/the-happiest-countries-in-the-world-also-pay-a-lot-in-taxes.html
1
 
9
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Въпрос! Обратното твърдение вярно ли е? Т.е. тази статия е доста подвеждаща и никак не следва, че страните с най-високи данъци имат най-добро материално състояние.
Втори въпрос! А дали пък това подвеждане не е умишлено и какво точно цели Инвестор с него?
2
 
9
 
4
преди 1 година
време е да се стегнете, ето, че даже кухао е забелязал....

Още от Други
Иран: Оставяме всички врати отворени за спасяване на ядреното споразумение