Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Обществото все още трудно приема жените на върха на бизнеса и политиката

По-малко от половината от хората в най-развитите икономики с лекота приемат жена да управлява правителство или голяма корпорация

Обществото все още трудно приема жените на върха на бизнеса и политиката

Снимка: архив Ройтерс

На жените лидери в политиката и бизнеса все още се гледа с недоверие. По-малко от половината от хората в най-развитите икономики – групата на Г-7, с лекота приемат жена да управлява правителство или голяма корпорация. Това показват резултатите от проучване, осъществено от агенция Kantar и групата Women Political Leaders.

В държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) средно 46% от обществото се чувства „напълно удобно“ с това жена да бъде начело на правителство, а 48% - дама да е главен изпълнителен директор на водеща национална компания, посочва Bloomberg.

Данните се основават на проучване сред 22 хил. души от 11 държави, като се подчертава, че не е задължително да има връзка между обществените настроения и достъпа на жени до властови позиции.

В Канада, която се представя най-добре в проучването, само веднъж е имало дама начело на правителство. В същото време в САЩ, които се нареждат на трето място, има признаци, че полът на възможната кандидатка на демократите за президент Елизабет Уорън може да се окаже проблем за някои избиратели.

В същото време налице е друга тенденция – в Германия, където канцлерът Ангела Меркел след няколко дни ще отбележи 14 години начело на страната, по-малко от една трета от допитаните посочват, че се чувстват напълно удобно с това жена да заема тази роля.

Във Великобритания се наблюдава спад спрямо миналата година на дела от анкетирани, които смятат, че мъжете и жените са еднакво подходящи за ръководни позиции в политиката и бизнеса. Това изменение се дължи изцяло на спада в броя анкетирани мъже, които се съгласяват с това твърдение.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
3
 
2
 
24
преди 7 месеца
Бааа мааму, да не сте се напушили всички бре:) Или днес е някъде всеобщ ден на забава и писане на всякакви небивалици ?:)))
1
 
2
 
23
ДХДО до: ДХДО
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
*** = мисильмани ;))
2
 
5
 
22
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
абе ... весели теории развивате тука, за социалните и биологични роли на половете в утрешния свят, ама питали ли сте бъдещите хегемони на същия този свят , в лицето на азиатци и ***, какво мислят по тези въпроси ? :))
4
 
7
 
21
pinoccio до: Mechkata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ами, да! Това е разложение от всякакъв характер - морално, социално, икономическо, политическо и т.н. Това е проядена цивилизационна тъкан. Хората не са погинали физически, но се е затрила като политически феномен. Престава да съществува. Идват новите варвари, те са носители на здравия боен дух, помитат всичко пред себе си и установяват на мястото на старите бардаци Димитровски стаи с нов кодекс на поведение.
2
 
7
 
20
Mechkata до: pinoccio
преди 7 месеца
Само такава теория не бях срещала! Да кажеш, че цивилизации са умрели от климатични несгоди и глад, от лошо управление, от цунами ако щеш...ама от секс - трудно ми е да повярвам! :D

Още от Други
Изследване помрачава прогнозите за намиране на ефективна ваксина срещу COVID-19