IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Триполи официално иска военна помощ от Турция

Представител на поддържаното от ООН правителство каза в четвъртък, че то е поискало от Турция военна подкрепа по въздух, земя и море

23:05 | 26.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Либийското правителство на националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, официално поиска военна помощ от Турция, предаде Ройтерс, като се позова на негов представител.

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще изпрати сили в Либия по молба на ПНС. По думите му това ще стане най-рано следващия месец, съобщи БТА.

Представител на поддържаното от ООН правителство каза тази вечер, че то е поискало от Турция военна подкрепа по въздух, земя и море, за да спре офанзивата на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) към Триполи.

През април базираната в Източна Либия ЛНА под командването на Халифа Хафтар започна операция за превземане на столица. Тя стигна до подстъпите на Триполи, но никоя от двете страни в конфликта не може да вземе превес.

Най-малко двама цивилни бяха убити днес, а 20 - ранени, при въздушен удар в либийския град Зауия, на 45 километра западно от столицата, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.

При атаката била поразена търговска улица. ПНС обвини за въздушния удар ЛНА. Все още никой не е поел отговорност за нападението.

От началото на офанзивата към Триполи са били убити по данни на ООН повече от 280 цивилни и над 2000 бойци. 146 000 либийци са били принудени да напуснат дома си, отбелязва Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още