IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в глобалната производителност през 2011 е поставен под въпрос

Възстановяването на заетостта в САЩ и еврозоната ще ограничи ръста в производителността им до съответно 1,1% и 1,3%

11:59 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът в глобалната производителност през 2011 е поставен под въпрос

Производителността в световен мащаб нарасна значително през миналата година, благодарение на забележимото икономическо възстановяване, но през 2011 тя вероятно ще спадне в развитите икономики, успоредно с повишаването на заетостта, обяви The Conference Board – глобална неправителствена бизнес организация, базирана в САЩ.

Производителността на труда в еврозоната може да изпревари тази в Америка през настоящата година, макар че това вероятно ще се окаже временно, казва Барт ван Арк, главен икономист на организацията, цитиран от WSJ.

Заетостта в САЩ пострада по-сериозно и нейното възстановяване донякъде ще възпре растежа на производителността. В Европа, благодарение на програмите за заетост, бяха загубени по-малко работни места, но пък има по-малко възможности за насочване на ресурси към по-продуктивни сектори, смята той.

Производителността на труда в САЩ се повиши с 2,8% през 2010, но вероятно ръстът ще се забави до 1,1% през тази, показват оценките на The Conference Board. Производителността в еврозоната също ще се забави – от 1,7% на 1,3%.

От организацията очакват БВП на САЩ да нарасне с 2,9% през 2010 и 2,5% през 2011, спрямо 1,6% и 1,7% за еврозоната.

През миналата година броят на отработените часове в САЩ не се повиши, но през тази се очаква ръст от 1%. В еврозоната повишението от 0,1% през 2010 вероятно ще бъда последвано от 0,4% ръст през 2011.

Ръстът на производителността и/или заетостта може би е естествено явление след тежката рецесия, казва ван Арк.

Макар че ръста на производителността обикновено се приема за дефлационен, той трябва да бъде приветстван като компенсиращ риска от инфлация при суровините, смята той.

Очакванията са за ръст на производителността в Германия от 1,9% през 2011, докато Италия Испания, Португалия и Гърция ще бъдат под средното ниво за еврозоната, предвиждат от The Conference Board.

„Южна Европа е притисната и ще й е трудно едновременно да се бори за намаляване на разходите и да осъществява иновации“, смята ван Арк.

В основните развиващи се икономики производителността на труда ще продължи да се повишава стабилно, ускорявайки ръста си до 5,8% в Индия през 2011 и понижавайки го леко в Китай – от 8,7% на 8,4%.

Китай обаче може би е достигнал точката на спад в производителността, на който сме свидетели в развитите страни, предполага ван Арк. В противен случай БВП на страната би трябвало да продължи да се ускорява, което е малко вероятно, имайки предвид двуцифрените му темпове на растеж през последните пет години.

„Производителността в Китай трябва да дойде от фирмите“, посочва ван Арт, отбелязвайки, че голяма част от последните повишения отразяваха изместването на непродуктивните компании от по-динамични такива.

Ориентирането на Китай към вътрешните му пазари също така вероятно ще означава, че повече труд се използва в сектора на услугите, където обикновено е по-трудно да се увеличи производителността, отколкото в експортно ориентираната промишленост, смята той.

Производителността на труда в глобален план нараства с над 2% годишно от 2000 насам, благодарение основно на големите развиващи се икономики.

Икономическата криза от 2008 и 2009 обаче намали ръста на производителността, поставяйки под съмнение дългосрочната тенденция, отбелязва The Conference Board.

Иновациите в крайна сметка повишават икономическото благосъстояние, но са съпътствани от процес, който големият икономист Йозеф Шумпетер е нарекъл „съзидателно разрушение“, касаещ и заетостта.

Производителността на всички фактори на производството (total factor productivity – TFP) – ключов икономически показател в дългосрочен план, който улавя ефективността на технологично и организационно ниво, е допринесъл за една четвърт от глобалния растеж през последните години.

В САЩ TFP се понижи с 0,7% през 2008 и с 0,2% през 2009. В Западна Европа пониженията бяха съответно 1,3% и 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още