Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Шотландското уиски е по-печеливша инвестиция от много други вложения

При редките сортове уиски цената за десет години се е повишила с 582%

Шотландското уиски е по-печеливша инвестиция от много други вложения

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в редки сортове шотландско уиски се оказаха много по-изгодни, отколкото вложенията в други инструмeнти като произведения на изкуството, вино, редки автомобили или недвижими имоти. За това се говори в представения днес доклад за благополучието - Wealth Report 2019 на международната консултантска компания Knight Frank, цитирано от ТАСС и БТА.

В доклада се обръща внимание на увеличението на продажбите на произведеното в Шотландия уиски в страни като Индия (растеж с 44 процента), Китай (35 процента) и Сингапур (24 процента). Експертите вярват, че именно уиски-туризмът е една от причините за пускането през 2018 година на директния полет между Пекин и Единбург.

В проучването се напомня, че през ноември 2018 година е поставен световен рекорд за стойността на уиски. На организирания от Christie's търг бутилка уиски Macallan, подложено на дестилация през 1926 година и бутилирано след 60 години, бе продадена за 1,2 милиона лири (1,5 милиона долара).

Във връзка с това в. "Таймс" пише, че цената на бутилка от силното питие, произведено в същата спиртна фабрика The Macallan през 2011 година по случай сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън е била 150 лири (200 долара). В момента поред информация на изданието, на търговете за това уиски се плащат по 3000 лири (4000 долара).

В."Таймс" прави сравнителен анализ на увеличението на цените на редки сортове уиски и други инвестиционни инструменти през последните година и за десет години. При уискито съотношението е 40 процента спрямо 582 процента (съответно за една година и за 10 години), при монетите е 12 процента и 193 процента, при виното е 9 процента и 147 процента, при произведенията на изкуството е 9 процента и 158 процента, при часовниците - 5 процента и 73 процента, а при автомобилите - 2 процента и 258 процента. Цените на луксозните имоти в центъра на Лондон са спаднали с 4,4 процента през последната година, а на бижутата - с 5 процента, въпреки че за десетилетието са нараснали съответно с 52 процента и 112 процента.

По статията работи: Магдалена Иванова
Още по темата: Други инвестиции Knight Frank

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
МВФ: Държавната подкрепа за компаниите да се базира на капитала, а не на дълга