IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следваща израелско-палестинска война ще дойде по-лесно, коментира експерт

Трябва да се намери начин за съживяване на мирния процес и да се съживят контактите на израелското правителство с Палестинската автономна власт, според историк

13:08 | 22.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/MOHAMMES SABER</em></p>

Снимка: EPA/MOHAMMES SABER

Искрата за най-новия конфликт между Израел и Хамас бе запалена от спор за имоти в Източен Йерусалим. Следващата израелско-палестинска война ще дойде много по-лесно, предупреждава Марк Хелер, политолог и историк, сътрудник на Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив и преподавател в тамошния университет, пред БНР.

Търпението на израелската общественост и на израелските политици по отношение на провокациите откъм Ивицата Газа се изчерпва, а политическо съгласие с Хамас е невъзможно, посочва той.

"Сега в Израел много активно се анализира и дискутира как през последните години правителството не се справи с нещата както трябва - в смисъл, че не попречи на внасянето на оръжия и оръжейни системи в Газа и не реагираше достатъчно твърдо на по-дребни провокации. Предполагам, че в бъдеще израелската армия ще проявява все по-малка търпимост към действия на Хамас, които досега се смятаха за незначителни", каза Хелер в интервю за предаването "Събота 150".

Колко дълго ще се задържи примирието, постигнато в нощта на четвъртък срещу петък, зависи главно от Хамас, казва той. "Примирието ще се задържи, стига Хамас да реши да не използва ракетния си арсенал срещу Израел. Остава въпросът доколко другите фракции в Газа са съгласни с това и доколко могат да бъдат контролирани. Особено групировката "Ислямски джихад"... Мога да се обзаложа, че Хамас няма да се съгласи да се разоръжи, нито пък ще приеме механизъм за контрол над такова разоръжаване. Просто защото Хамас съществува, за да се бие", пояснява той. 

Хелер смята, че Хамас компенсират военните си загуби с политическа победа в резултат на конфликта. 

"Първо, целта им бе да поставят отново във фокуса на международното внимание палестинския въпрос - въпроса за Йерусалим и израелския контрол върху част от палестинските земи. На второ място идва ролята на Хамас в палестинската политическа система като цяло. Преди да започне ескалацията на конфликта с Израел, влиянието на Хамас залязваше, особено в Газа. Във време на борби хората се обединяват физически и емоционално зад този, който води борбата. Така че да, Хамас подобри политическата си позиция сред палестинците и отново обърна вниманието на света към Палестина. ... Предполагам, че Хамас могат да бъдат подкупени до известна степен, както се случи и сега. Но дори и комбинация от подкупи и военни заплахи могат да ги сдържат само за известно време. Не вярвам, че могат да бъдат възпрени завинаги. Политическа алтернатива няма, защото Хамас не са създадени, за да търсят политическо споразумение с Израел", коментира той.  

По думите на политолога през втората седмица от конфликта в израелските военни среди е растяла нагласата за прекратяване на огъня, но решително се е оказало влиянието на Вашингтон. 

"Израел винаги много внимава какви политически сигнали идват от Америка, защото САЩ са най-важният, може би единственият истински важен международен партньор на Израел. Израел трябва да внимава особено сега, когато отношенията на настоящото израелско правителство с Демократическата партия на президента Байдън са толкова обтегнати. В Израел Байдън е възприеман като приятел на страната и наистина е направил доста за израелците. Именно за това смятам - не, убеден съм, че в израелското правителство са счели за невъзможно да отхвърлят молбата на американския президент", казва Хелер. 

Какво трябва и какво може да се направи, за да се продължи сегашното примирие възможно по-дълго? 

"Трябва да се гарантира, че Хамас няма да се превъоръжат. Граничният контрол се оказа твърде пропусклив за оръжия и материали за производство на оръжия и изграждане на тунели. Трябва да бъдат положени усилия за възстановяване на инфраструктурата в Газа. Така ще се засили желанието на местните жители за стабилност. Така те ще има какво да загубят, ако бомбардировките започнат отново... Всичко това трябва да бъде поставено в по-широк политически контекст. Да се намери начин за съживяване на мирния процес. Да се съживят контактите на израелското правителство с Палестинската автономна власт, за да се съживи авторитетът на палестинската власт, която твърди, че иска политическо споразумение, и да се подкопае авторитетът на Хамас, които твърдят, че са против политическо решение. Необходим е комплекс от мерки и никоя от тези мерки поотделно няма да е достатъчна", допълва той.

Междувременно примирието между Израел и Хамас се спазва, египетски посредници разговарят с двете страни за по-дългосрочни мерки, предава Ройтерс.

Примирието, започнало вчера преди зазоряване, сложи край на 11 дни на размяна на удари през границата, които причиниха опустошения в Газа, разтърсиха Израел и предизвикаха опасения за възможна ескалация на конфликта, пише БТА.

Египет, който договори спирането на боевете с подкрепата на САЩ, изпрати вчера делегация в Израел, за да обсъди начини за укрепване на примирието, включително помощи за палестинците в Газа, съобщават пред Ройтерс представителите на Хамас. Според тях оттогава делегатите водят преговори и с двете страни.

Въпреки вчерашните сблъсъци между израелската полиция и палестински протестиращи няма данни за изстреляни от Газа ракети или за израелски въздушни удари по палестинския анклав, отбелязва Ройтерс.

Спасителните служби в Газа продължават да издирват оцелели сред отломките на сгради, след като вчера извадиха изпод развалините пет тела и десетина оцелели, отбелязва Франс прес. Общо при четвъртата война между Израел и Хамас от 2008 г. насам загинаха 248 палестинци, включително 66 деца. Израелските жертви са 12, включително дете, тийнейджърка и един войник.

След влизането на примирието в сила и двете страни побързаха да обявят победа, като увериха, че са постигнали целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още