IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията от началото на 2014 г. възлизат на 1,65 трлн. долара

Само през второто тримесечие са били сключени сделки за 925 млрд. долара

18:02 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сливанията и придобиванията от началото на 2014 г. възлизат на 1,65 трлн. долара

Въпреки че текущото тримесечие приключва само след няколко дни, то вече е най-натовареното откъм сключване на сделки в световен мащаб от бичия пазар в периода 2002-2007 г. насам, пише MarketWatch.

През второто тримесечие на тази година са били сключени сделки за 925 млрд. долара, сочат данни на Dealogic. Сумата е втората най-голяма от реализираните споразумения за 959,9 млрд. долара, сключени през последното тримесечие на 2007 г. А именно тогава S&P 500 се изкачи до исторически връх, недостигнат до 2013 г.

От началото на годината в световен мащаб бяха обявени сделки по сливания и придобивания за 1,65 трлн. долара. Доларовият обем на сделките за периода 1 януари-20 юни е най-високият след сделките за 2,26 трлн. долара през същия период на 2007 г.

В такъв случай – трябва ли да гледаме на всички тези корпоративни бракове като на ирационално изобилие, преди пазарът на акции да се срине, питат риторично редакторите на MarketWatch.

Трябва да се отбележи, че броят на сделките е по-малък в сравнение с минали години, въпреки че доларовият обем е скочил. Според Dealogic от началото на годината броят на сделките е 17 140.

Това е под сравнимите стойности за сделки, сключени до 20 юни в предходни години. Например, за този период през 2012 и 2011 г. е имало повече от 21 000 споразумения.

Освен това Financial Times разкрива позитивни сигнали, че тазгодишният бум на сливанията и придобиванията е базиран на „чисти сделки“, тъй като те не са финансирани с много заемни ресурси, както е било през 2007 г.

Въпреки това колумнистът на MarketWatch Марк Хълбърт се позовава на експерт от Harvard Business School, според когото, връщайки се 125 години назад, всяка една от последните пет големи вълни по сливания и придобивания е завършвала с голям спад на фондовите пазари.

Понеделник беше натоварен откъм новини, касаещи сливанията и придобиванията. Oracle Corp. планира да закупи Micros Systems Inc. за 5,3 млрд. долара, Wisconsin Energy Corp. придобива Integrys Energy Group Inc. за 5,71 млрд. долара, а Harbinger Group Inc. дава по 10 долара за акция на Central Garden & Pet Co.

Освен това General Electric Co. (GE) получи предимство в опитите да придобие Alstom, а Banco Santander постигна споразумение да закупи част от бизнеса на GE за потребителско финансиране за 952 млн. долара.

Обем на сливанията и придобиванията (в щатски долари)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още