IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на сливанията и придобиванията достигна 6-годишен връх

Засилената активност може да доведе до образуването на балон, посочи експерт

10:23 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на сливанията и придобиванията достигна 6-годишен връх

Глобалната дейност по сливания и придобивания на компании е достигнала своя връх през тази година, отчитайки невиждани от 2008 г. насам размери, посочи пред CNBC пазарният експерт Бърт Домън. По думите му засилената активност може да доведе до образуването на балон на пазара.

Според анализаторската компания Dealogic обемът на сливанията и придобиванията по света е достигнал общо 804,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2014 г. Равнището е с 23 на сто по-високо спрямо това от година по-рано и е най-силното от първото тримесечие на 2008 г. насам.

"Пазарът на сливания и придобивания стана малко луд напоследък. През първите три месеца на тази година имахме най-високия обем от 2008 г. насам. Няма ли кой да си спомни какво се случи през 2008 г., нямаше ли нещо като глобална криза? Достигането на връх на пазара на сливания и придобивания обикновено води и до върхове на фондовия пазар", каза Бърт Домън, президент и основател на базираната в Лос Анджелис Dohmen Capital Research Institute.

През 2014 г. станахме свидетели на редица мегасделки. Само през тази седмица Pfizer претърпя крах в опита си да придобие AstraZeneca за колосалните 117 млрд. долара. Американската комуникационна компания AT&T пък постигна споразумение за закупуването на водещия платен телевизионен оператор DirecTV за 48,50 млрд. долара.

Сред другите големи сделки бяха оценяванoто на 19 млрд. долара придобиване на WhatsApp oт социалната платформа Facebook, както и споразумението за 18,5 млрд. долара между GlaxoSmithKline и Novartis.

Въпреки оптимизма на пазара Бърт Домън предупреди, че съществуват тревожни паралели между сегашния скок на активността в сектора и наблюдаваното през 1999-2000 г. и 2007-2008 г., което е предшествало пазарни сривове.

Според управляващия съдружник в Ernst & Young в Хонконг Кийт Погсън обаче скокът на пазара на сливания и придобивания не е непременно знак за надуването на балон.

"Не съм сигурен, че вече се намираме в апокалипсис. Това е едно наваксване на част от дейността, която не бе отчитана известно време, тъй като условията на пазара сега са по-добри", посочи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още