IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните сливания и придобивания се върнаха на предкризисните нива

Европа, Азия и развиващият се свят ще са новите ключови играчи на пазара, сочи нов доклад

10:18 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глобалните сливания и придобивания се върнаха на предкризисните нива

След поредицатa от неочаквани новини от пазара на сливания и придобивания през първото тримесечие на 2014 г. обемът на сделките в сегмента най-накрая се завърна към нивата отпреди финансовата криза, се посочва в нов доклад по темата.

"През първото тримесечие на 2014 г. бяхме свидетели на няколко големи сливанията и придобивания, които повишиха обема им до нивата отпреди финансовата криза", посочиха анализаторите от Standard Life Investment. Експертите подкрепиха коментара си, давайки като пример оценяваното на 68 млрд. долара споразумение между Comcast и Time Warner Cable.

Анализаторите от компанията за управление на инвестиции посочиха, че през февруари глобалните сливания и придобивания са достигнали общата стойност от 251 млрд. долара – най-високото равнище от 2012 г. Общият брой на сделките пък се е покачил с 33 на сто спрямо година по-рано.

За да повишат още оптимистичните настроения, от Standard Life отбелязаха, че "най-доброто тепърва предстои". Очаква се сделките да нараснат още през следващата година на фона на покачващото се доверие в глобалното икономическо възстановяване и по-лесния достъп до финансиране.

Въпреки че САЩ са традиционен лидер на пазара на сливания и придобивания, от Standard Life очакват Европа, Азия и развиващите се пазари да се превърнат в ключови играчи през следващата година.

Експертите базират прогнозите си на очакванията за засилване на паричните стимули на Стария континент, в това число и на сигналите за реализиране на количествени улеснения по модела на Съединените щати и Япония. Плановете за свиване на дълговете също ще допринесат част от дружествата да обмислят продажба на активи.

Друг интересен факт, подчертан от Standard Life, е, че сливанията и придобиванията в региона на Азия и Тихия океан в момента представляват около една трета от обема и стойността на всички сделки по света. За сравнение, преди десетилетие равнището е било едва 15-20 на сто.

Внушителността на икономическите перспективи в региона вероятно ще подкрепи реализирането на повече регионални сделки. 39 на сто от анкетираните през март от Ernst and Young (EY) 1 600 световни ръководители посочиха, че очакват по-голямата част от вложенията им в придобивания да бъдат насочени към БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) и развиващите се пазари.

Анализът на EY отбелязва още, че търгуваните обеми ще се повишат допълнително през следващата година. Над 30 на сто от анкетираните през март изтъкнаха, че ще се стремят към придобиване в рамките на следващата година. 27% пък се очаква да реализират сделки на стойност 500 млн. долара или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още