Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Световното равнище на задлъжнялост достигна рекордните 217 трлн. долара

До голяма степен това се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят

Световното равнище на задлъжнялост достигна рекордните 217 трлн. долара

Снимка: Pixabay

Световното равнище на задлъжнялост се е повишило с 500 млрд. долара през изминалата година до рекордните 217 трлн. долара на фона на подготовката на централните банки да сложат край на политиката на евтино кредитиране, съобщи Ройтерс.

Пазарите тази седмица бяха разтърсени от предупрежденията на централни банкери за надценени активи, прекалено потребителско кредитиране и за необходимостта да започне процес на нормализиране на лихвите в света, които сега са на изключително ниски равнища, за да поправят последиците от кредитния срив през 2009 година, пише БТА.

Годините на евтино банково кредитиране доведоха до еуфория на световните фондови пазари, които отчетоха рекорди. Страничен ефект от това обаче е огромният растеж на кредитите, тъй като домакинства, компании и правителства се втурнаха към заемите, за да се възползват от рекордно ниските лихви. 

Още по темата

В резултат световната задлъжнялост сега възлиза на 327 процента от световния брутен вътрешен продукт според доклада на Института за международни финанси (ИМФ).

Институтът отбелязва, че до голяма степен задлъжнялостта се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят, като общата задлъжнялост там сега е 56 трлн. долара. Това е 218 % от общия брутен вътрешен продукт на развиващите се страни или увеличение от 5 процента на годишна основа, допълва институтът.

На Китай се падат 2 трлн. долара от това увеличение, като сега дългът на страната е 33 трлн. долара.

Според доклада развитите икономики са продължили да намаляват задлъжнялостта си, понижавайки общия държавен и частен дълг с над 2 трлн. долара през изминалата година, но това се дължи главно на еврозоната. Общият дълг на САЩ се е повишил с 2 трлн. долара до над 63 трлн. долара до първото тримесечие на годината.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
michaelis12 до: nobel
преди 3 години
тия фалити и спасявания са пълен фарс, първо са инсценирани и второ ако може да оберат на хората кой квот има, тъй като както казах вече парите пристигат от въздуха и не са обезпечени с нищо, никоя банка създане с въздух на теория и на практика не може да фалира защото ще бъде "спасена" пак с въздух .... За мене такъв тип новини са за някви шемети дет се вайкат, че децата им ше плащат вовеки, ше плащат ако са балъци, ако не взимат никви заеми ше плащат уйя ми папи. Всичко квот ти дават кат "награда" го материализираш и държиш извън банките и аре у лево нема само с тия маннгасари се занимааме цел живот я .....
0
 
6
 
5
преди 3 години
първо тия дългове са несъществуващи, защото парите се създават от въздуха и второ ако аз имам да давам 1000 кинта е мой проблем, но ако имам да давам 200 трилиона е проблем на банката ..... Тъй, че и 90000000 трилиона да стане се тая, ше си набиват още точки в компа ако ли не ресет и па нищо не могат да напраят. Просто света тряя ги оттебе тия банкери, кат не им ползват парите създадени от тях и аре да го духхат, кво толко има да се мисли колко е на 100 половината ..... :))
1
 
7
 
4
nobel до: comet
преди 3 години
Няма профилна снимка
Всъщност наистина големите са много далеч под 1%. То само в нашия блок живеят около 1 000 човека. Това да не би да означава, че сред съседите ми има десетина от тия, дето управляват света. Мисля, че са много по-малко. То в квартала ни, дето сме 90 000 души надали ще се съберат десетина "големи"
1
 
3
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Мустакатко, ... казано е „Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо“, та аз („прашинката“) тях (1 те %) няма как да не ги мисля често (опитвам да разгадавам как мислят), както и те нас 99те % ни мислят непрекъснато (не се и съмнявай в което), ... абе ЛюбоФфф ЕпичнЪ и взаимнЪ и отвсекЪде, ... та те така!
1
 
8
 
2
преди 3 години
кометчо, твоите батки и каки са раздали несъществуващи, разбирай виртуални пари в заем. но очакват да получат в замяна реални активи или поне лихви върху тези въбражаеми пари.
та ти тях не ги мисли много

Още от Други
Градовете не правят климатични инвестиции, където са най-необходими