IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп съветва кюрдите да отстъпят

Междувременно западни съюзници разкритикуваха операцията на Турция за установяване на контрол върху контролираната от кюрдите територия

13:06 | 13.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Разясних на Турция, че ще наложим много бързи, силни и сурови икономически санкции, ако те не изпълнят своите ангажименти", заяви президентът Доналд Тръмп в събота вечер (местно време) пред привърженици във Вашингтон. Тези ангажименти включват „защита на религиозните малцинства и наблюдение на задържаните от ИДИЛ, които сме заловили“. Той посъветва кюрдските бойци да се оттеглят от оспорваната гранична зона с Турция, изразявайки надежда, че кюрдите в Сирия ще се оттеглят от турската граница, предаде DPA.


„Трудно е да се биеш със сили, имащи самолети, когато ти нямаш", каза Тръмп в реч във Вашингтон.

Той защити решението си да изтегли американските войски от сирийско-турската граница, след което Турция започна настъпление срещу кюрдите.




„Не мисля, че нашите войници трябва да са там през следващите 50 години, за да охраняват границата между Турция и Сирия, щом не можем да опазим собствените си граници у дома", каза той имайки предвид границата на САЩ с Мексико.


„Убихме ИДИЛ, сразихме я, свършихме си работата, трябва да си ходим у дома“, добави той.
САЩ се съюзиха с кюрдите през 2014 г. във войната срещу "Ислямска държава" и заедно отвоюваха територията, превзета от ислямистите.

Малко преди началото на турската офанзива Тръмп нареди изтеглянето на американските войници от района в Североизточна Сирия. Критиците приеха това като зелена светлина за турското правителство да действа срещу кюрдската милиция YPG, срещу която е насочена офанзивата. Сирийските демократични сили (SDF), ръководени от YPG, бяха важен съюзник на САЩ в борбата срещу Ислямска държава (ИДИЛ). Турция обаче вижда в YPG обаче издънка на забранената кюрдска работническа партия ПКК и по този начин - терористична организация.

От началото на офанзивата в сряда десетки хиляди хора са избягали от домовете си, включително и християни. Свещеник Нидал Томас, католико-халдейски викарий в Хасака в североизточна Сирия, предупреди в материал на германския Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: „Ако (турският президент Реджеп Тайип) Ердоган не спре, всички останали християни ще избягат. Молим за намеса, за да предотвратим тази трагедия“.

Междувременно западни съюзници разкритикуваха операцията на Турция за установяване на контрол върху контролираната от кюрдите територия по границата. Те изтъкват опасността от хуманитарна криза и от възраждане на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още