IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Военната намеса във Венецуела е опция

Президентът също така заяви, че е отказал покана за среща с Мадуро

09:05 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че военната намеса във Венецуела е „опция“ на фона на засилващия се натиск от западните държави срещу президента Николас Мадуро.

САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка отхвърлят властта на Мадуро след оспорваното му преизбиране миналата година и признават за пълноправен лидер самообявилия се за президент Хуан Гуайдо. Русия от своя страна, която е един от основните поддръжници на Мадуро, вече предупреди за риск от „разрушителна намеса“ на други страни.

В интервю за CBS, цитирано от Ройтерс, Тръмп предупреди, че обсъждан вариант е американска военна намеса.

„Със сигурност… е опция“, заяви президентът, като допълни, че Мадуро е поискал среща с него още преди месеци. „Отказах я, защото сме много далеч в този процес“

Миналата седмица администрацията на САЩ наложи строги санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA – ключов източник на средства за страната, изпаднала от години в тежка икономическа криза.

Русия, която е един от основните кредитори на Каракас през последните години, призова за въздържание.

„Целта на международната общност трябва да е да помогне (на Венецула) без разрушителна намеса отвъд границите“, посочи ръководителят на департамента за Латинска Америка на руското външно министерство Александер Шчетинин.

В същото време Франция и Австрия заявиха, че ще признаят Гуайдо за президент, ако Мадуро не реагира на призивите на Европейския съюз за нови свободни и независими избори за президент до неделя.

Засега това изглежда малко вероятно. В интервю за испанската телевизия Antena 3 Николас Мадуро заяви, че няма да приеме „ултиматуми от никъде“.

„Отказвам да свикам избори сега – ще има избори през 2024 г. Не ни интересува какво казва Европа“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още