IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп защити изтеглянето от Сирия при необявено посещение в Ирак

Американският президент напусна Вашингтон в момент на силно вътрешнополитическо напрежение в САЩ

22:46 | 26.12.18 г.
<p>
	Доналд Тръмп говори пред американските войници в базата Ал Асад.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп говори пред американските войници в базата Ал Асад. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп направиха необявено посещение в Ирак, за да се срещнат с американски военни на Коледа, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА.

Сандърс написа в Twitter, че президентът е в Ирак, за да посети американски войници и командирите им, да им благодари за службата, успехите и саможертвата им и да им пожелае весела Коледа.

Това е първата визита на Тръмп в зона на бойни действия, откакто е президент. Той често бе критикуван, че не е посещавал американски военни в конфликтни райони, посочва Асошиейтед прес.

Самолетът на Тръмп се приземи във военновъздушната база Ал Асад, западно от Багдад, след падането на нощта днес. Той каза, че няма никакви планове за изтегляне на американските войски от Ирак, след като обяви преди дни, че ще изтегли близо 2-те хиляди войници на САЩ от съседна Сирия.

Пред придружаващите го журналисти Тръмп каза, че иска американските военни да се върнат от Сирия у дома и че ако е необходимо, Ирак може да бъде използван като база за предприемане на нападения срещу Ислямска държава. САЩ могат да нападнат ИД "толкова бързо и толкова безмилостно, че бойците й няма да разберат какво по дяволите се случва", каза президентът, цитиран от АП.

Той каза, че не бърза да номинира нов министър на отбраната, който да заеме мястото на подалия оставка Джим Матис - първия от десетилетия американски военен министър, оттеглил се заради политически разногласия с президента, посочва Ройтерс. Матис подаде оставка заради несъгласие с решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия.
Президентът каза, че заместник-министърът на отбраната Патрик Шанахан, когото той натовари временно да замести Матис, "може да остане за дълго време".

Тръмп напусна Вашингтон в момент на силни вътрешнополитически напрежения в САЩ, предизвикани от спирането на работата на правителството и на редица други проблеми, добавя АП.

На връщане от Ирак, където прекара три часа с военните, президентът ще спре и в американската военна база Рамщайн в Германия, за среща с войниците, посочва Ройтерс. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още