Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

В Индия отваря първата борса за фючърси върху диаманти

Страната е най-големият производител на шлифовани и полирани диаманти в света

В Индия отваря първата борса за фючърси върху диаманти

Снимка: pixabay.com

Първата борса за фючърси върху диаманти в света отваря врати в Индия в понеделник. Това ще позволи на компаниите в страната, която е най-голям производител на шлифовани и полирани скъпоценни камъни в света, по-добре да хеджират ценовите рискове, съобщава Bloomberg.

Индийските производители се нуждаят най-много от този вид финансов продукт“, казва Санджит Прасад, управляващ директор на Indian Commodity Exchange. Индия носи ценовия риск да държи огромни запаси от шлифовани, полирани и необработени диаманти, казва той.

Още по темата

Борсата, подкрепена от компании, сред които са Reliance Capital и MMTC, ще започне търговия с договори за 1 карат, a впоследствие ще бъдат добавени и по-малки, казва той. Фючърсите, за чието създаване бяха нужни 2 години и половина, са вследствие на разговори с министерството на финансите и с Борда за ценните книжа и фондовите борси на Индия, допълва Прасад.

Индийските диамантени компании шлифоват около 14 от всеки 15 скъпоценни камъка в света и са внесли около 153 млн. карата необработени диаманти през финансовата година до 31 март. Шлифоващите компании взимат скъпоценните камъни от De Beers – най-големия производител на диаманти в света, и чрез директен внос от някои страни производителки.

Продавачите ще трябва да имат сертификат за диамантите си от насърчавания от De Beers Международен институт за оценка и проучвания на диаманти (International Institute of Diamond Grading and Research) и ще получават кредит в електронна форма, равен на депозираните карати, посочва борсата.

Членове на пазара са 20 големи компании за диаманти, включително Rosy Blue (India) и Kiran Gems, а борсата очаква около 45 компании от списъка на De Beers за оторизирани купувачи на необработени диаманти да сключват сделки на платформата, коментира Прасад.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики