Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Венецуела обмисля приватизация на петролния сектор

Според запознати вече са били проведени разговори с компании от Русия, Испания, Италия

Венецуела обмисля приватизация на петролния сектор

Снимка: Getty

Изправено пред икономически колапс и строги санкции, социалистическото правителство на Венецуела предлага предоставянето на мажоритарен дял и контрол върху петролната си индустрия на големи международни корпорации. Приватизирането на сектора ще отбележи края на десетилетията държавен контрол.

По информация на Bloomberg правителството на президента Николас Мадуро вече е провело разговори с руската компания „Роснефт“, испанската Repsol и италианската Eni. Идеята е да им бъде разрешено да поемат контролираните от държавата петролни активи и да преструктурират част от дълга на държавната Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Предложението, което може да се окаже ключово за сектора в страната, все още е в ранен етап и ще трябва да се пребори със значителни препятствия. За да стане факт приватизацията, венецуелското законодателство трябва да бъде променено. Също така налице са противоречия в Каракас за това как да бъдат финансирани операциите, след като заради санкциите на Вашингтон американски компании нямат право да извършват бизнес с режима на Мадуро. Те ограничават инвестициите и на неамерикански фирми във Венецуела.

Още по темата

Някога бляскавата държавна петролна компания PDVSA, която добиваше по 3,5 млн. барела петрол дневно, днес произвежда рекордно ниското количество от 700 000 барела на ден, въпреки че страната е известна с мащабните си залежи от „черно злато“. Икономическата криза, в която Венецуела се намира от години, застигна и печелившия ѝ петролен сектор. Той не можа да бъде пощаден, след като валутните резерви на централната банка достигнаха 30-годишно дъно, а парите на правителството вече са по-малко от 1 млрд. долара.

За да бъдат отменени американските санкции, по всяка вероятност ще се изисква и съгласието на опозиционния лидер и председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо, подкрепен от Вашингтон. Въпреки че той, както и опозицията като цяло, са за повече чуждестранно участие и инвестиции в икономиката на Венецуела, едва ли ще се съгласят на мерки, които да подкрепят режима.

PDVSA иска от компаниите, с които са проведени разговори, нови инвестиции, като – ако предложението бъде придвижено, за тях ще се плаща с петрол, посочват двама източници. Според тях в рамките на преговорите е било предложено при желание част от дълга да бъде обръщан в ценни книжа на PDVSA.

От PDVSA и „Роснефт“ не са отговорили на искането за коментар, а от Repsol, Eni и американското финансово министерство са отказали.

В момента няколко американски подизпълнители, сред които и Chevron, имат временно разрешение от Вашингтон да извършват дейност във Венецуела. Все още обаче не е ясно какво ще стане с лицензите, ако правителството на Мадуро предприеме действия за приватизацията.

Петролният сектор се приема за перлата в короната на венецуелската икономика – толкова ценен ресурс, че ограниченията на чуждестранната собственост и участие са записани в конституцията.

Но тежката икономическа и финансова криза в резултат на хронично лошо управление накара правителството на Мадуро да се откаже от много от своите социалистически принципи.

Така например той прекрати държавния контрол върху валутата и вноса, а според запознати са били проведени и преговори с притежатели на държавни облигации за 60 млрд. долара – някои от които с произход от САЩ, с предложение те да бъдат заменени с разрешения за добив на петрол.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Вл. Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"