IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27 централи на биомаса получават преференциални цени за произведената енергия

Цените се движат в широки граници – от 206 лева до почти 484 лева за мегаватчас

15:11 | 18.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

27 са централите, които получават преференциални цени за произведената енергия от биомаса. Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова до депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Цените, които са определени на производителите, варират в много широки граници – от 206,32 лева до 483,80 лева за мегаватчас без ДДС, става ясно още от отговора на министъра. Общата мощност на централите, които произвеждат енергия от биомаса и получават преференциални цени, е около 55 мегавата.

В отговора си до депутата Петкова ползва данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Най-високата цена е определена за Био ГЕЦ „Ненко Трифонов“ от гр. Баня. Централата преработва отпадъци от животни, но е с мощност от само 0,4 мегавата.

Най-голямата централа, която получава преференциална цена за произведената енергия, е ТЕЦ Монди в гр. Стамболийски. Тя е с мощност от 17,2 мегавата, а преференциалната цена, която получава, е една от най-ниските – 246,15 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още