Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БАН защити разработката си за АЕЦ "Белене"

Учените не са работили под натиск по проекта и настояват изчисленията им да станат публични

БАН защити разработката си за АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив Ройтерс

В междинния доклад по договора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) Българската академия на науките (БАН) е дала единствено най-негативния вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" с уговорката, че след това ще бъдат разработени всички други варианти.

Това обясни на специален брифинг ръководителят на проекта проф. Александър Тасев. Така той отговори на появилата се през уикенда информация, че първите оценки на БАН са, че централата не е жизнеспособна.

Още по темата

Тасев беше категоричен, че не е упражняван натиск учените да променят изводите от доклада. Той допълни, че ще настояват пред БЕХ докладът да стане публичен.

В първия доклад на академията са били взети предвид възможно най-високите разходи и най-ниските цени на електроенергията, а при тези предпоставки централата не е жизнеспособна. Това е най-песимистичният вариант, обясни експертът. След 15 септември, когато беше предаден междинният доклад, учените са разгледали и другите варианти за изграждането на централата, включително и пренасяйки модела на АЕЦ "Пакш" 2 към АЕЦ "Белене".

Крайният вариант на доклада беше представен публично в средата на ноември. В него има анализирани 90 варианта за реализацията на централата. 

Ръководителят на проекта обясни още, че при изпълнение на няколкото предпоставки - цена под 10,5 млрд. евро, лихва до 4,5% и структура на капитала 70/30 - привлечен и собствен, има варианти централата да е жизнеспособна.

Тасев беше категоричен, че централата може да се изпълни единствено на пазарен принцип и допълни, че решението не е на БАН, а на правителството.

БАН има капацитета да изработи анализ за строителството на втора ядрена централа, заяви още Тасев. В екипа участват експерти, сред които Даниела Бобева, шест института и енергийни експерти.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
3
 
15
data до: Императорът
преди 1 година
На бутилка от джони пешеходеца че Росатом няма да финансира проекта без държавна гаранция ?
0
 
0
 
14
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мазен, а росатом знаят ли това ? ... или днес мислиш да им го кажеш :):)
0
 
1
 
13
khao до: Тава е
преди 1 година
Няма профилна снимка
ако беше прочел статията щеше да разбереш що не може да намериш нито една версия :):):) ... и може би нямаше да пишеш такива глупости :):)
0
 
1
 
12
khao до: majnata
преди 1 година
Няма профилна снимка
... отгоре да покаже

даже си го представих как се надига на пръсти докато всички го гледат отгоре :):) тия са умрели от глад бре, муньо :):) .. а глада даже е по силен от беленския ток ! :):)
5
 
4
 
11
преди 1 година
О, да - проектът на 1000% е губещ, ама Росатом се натискат да го финансират - ама те са невежи простаци, въпреки че строят ядрени централи - нашите анонимници от БАН разбират безкрайно ного повече от тях - и от ядрена енергетика, и от финанси.

Каква цена залагат на целият проект? Отчитат ли в цената загубите за обезщетения, които плащаме заради държавната измяна на бойкоборисов? Отчитат ли фактът, че ЕС ни натиска да спираме ТЕЦ-овете си?

Още от Енергетика
„Фраматом“ ще е сред потенциалните инвеститори за строителството на АЕЦ „Белене"