Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БЕХ можел да изпадне във финансов колапс заради смяната на ръководството

Ако дружеството не успее да погаси своя дълг с падеж на 2 август, това ще има „пагубен ефект“ върху финансовото състояние на всички държавни енергийни фирми

БЕХ можел да изпадне във финансов колапс заради смяната на ръководството

Снимка: Investor.bg

След като ръководството на „Български енергиен холдинг“ ЕАД беше сменено по-рано днес от служебния енергиен министър Андрей Живков, от енергийното дружество предупредиха, че рокадата рискува да доведе до „изпадане на БЕХ в неплатежоспособност“, което би имало пагубен ефект върху финансовото състояние на всички държавни енергийни дружества и би застрашило нормалното им функциониране, става ясно от прессъобщение на компанията. 

Още по темата

От БЕХ припомнят, че дружеството е емитент на емисия от еврооблигации на обща стойност от 550 млн. евро, чийто падеж предстои на 2 август. На датата на падежа следва да бъдат заплатени и дължимите лихви за последната година на обща стойност 26 812 500 евро. С това общият размер на дължимите суми, които следва да бъдат заплатени е 576 812 500 евро, изтъкват от БЕХ.

Към настоящия момент средствата, необходими за изплащане на дълга, са налични по сметка на БЕХ в Българска банка за развитие (ББР), а за да бъдат преведени по сметката на Агента по плащанията – Citibank London, същите следва да бъдат наредени на 28 юли с платежен документ от упълномощено лице. Платежният документ е необходим, за да може обслужващата банка да извърши трансфера на средствата  и на падежа и тези средства да бъдат преведени от страна на Агента по плащанията към инвеститорите, притежаващи облигации на БЕХ от пласираната през 2016 г. облигационна емисия, подробно обяснява дружеството.

В случай, че средствата не бъдат преведени към инвеститорите в деня на падежа, съществува риск от обявяване на предсрочна изискуемост и по другите две облигации на обща стойност 1,2 млрд. евро, формирани както следва: 600 млн. евро, дължими по облигацията, пласирана през 2018 г., и още 600 млн. евро по облигацията, пласирана през 2021 г., добавят от БЕХ.

Освен главницата инвеститорите имат право да предявят претенция за предсрочно изплащане и на дължимите лихви.

Предвид факта, че дружествата от структурата на БЕХ управляват активи, които са класифицирани като обекти част от критичната енергийна инфраструктура на страната, всяко действие, което би застрашило тяхното бъдещо опериране, ще доведе до нарушаване на енергийната и националната сигурност на страната, предупреждава дружеството.

Припомняме, че от Съвета на директорите днес бяха освободени бившият депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание Валентин Николов, както и Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. Валентин Николов застана начело на енергийния холдинг само преди месеци, след като участва в конкурс за длъжността.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Готови са първите мерки за смекчаване на ефектите от скъпия ток