IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ се съгласи да бъде дадена публичност на доклада за АЕЦ "Белене"

Енергийният холдинг се съобрази с искането на учените от БАН, които заявиха, че пълният доклад ще даде отговор на всички критики към тяхната работа

18:21 | 05.12.17 г.
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) се съгласи докладът на Българската академия на науките (БАН) за АЕЦ "Белене" да бъде публикуван, съобщават от холдинга. Искането беше отправено от учените от Академията с мотива, че по този начин ще бъде даден отговор на всички критики за тяхната работа по проекта. 

Молбата е разгледана от Съвета на директорите на БЕХ, който позволява на БАН да публикува документа на своята страница, но при съобразяване с поверителността на определена информация, която касае дружествата в състава на БЕХ. 

В началото на 2017 година Холдингът възложи на БАН анализ, който да помогне за изготвянето на енергийната стратегия на България до 2050 година, от който част е и разработката за АЕЦ "Белене". Докладът обаче търпи много критики и съмнения, че учените са работили под натиск, за да докажат, че централата е жизнеспособна. 

Ръководителят на проекта проф. Александър Тасев заяви категорично, че не е имало никаква намеса в работата им. В първия междинен доклад от БАН са подали на БЕХ само един вариант от анализираните възможности, а именно - възможно най-негативният. В него няма нито един сценарий, при който втората ядрена централа да е жизнеспособен проект. 

Във финалния вариант на доклада обаче БАН вече посочва и редица варианти, при които има смисъл от изграждането на АЕЦ "Белене". Донякъде те са доста хипотетични - максимални разходи за изграждане 10,5 млрд. евро, структура на капитала 70/30 привлечен към собствен и лихва до 4,5%, които да са обвързани и с ръст на цената на електроенергията в региона на Балканите и Унгария. 

От БАН бяха категорични, че със своята разработка само дават отговор има ли възможни сценарии, при които АЕЦ "Белене" е жизнеспособен проект. Решението обаче е политическо и ще трябва да бъде взето от управляващите. 

Енергийният министър Теменужка Петкова обеща широка дискусия по казуса, но засега не е ясно кога ще започне и кога ще има окончателно решение дали ще бъде построена втората ядрена централа у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още