Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бизнесът няма да получи декемврийските помощи за ток този месец

Успокоението на енергийните пазари не е стабилно – може да има завръщане към по-високите нива при най-малък натиск, прогнозира Николай Кискинов

Бизнесът няма да получи декемврийските помощи за ток този месец

Снимка: Pixabay

Ще има забавяне на изплащането на помощите за бизнеса за високите цени на тока. Компенсацията няма да е отразена в януарските фактури, защото програмата още не е готова. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Николай Кискинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Владимиров Кискинов".

Още по темата

Експертът цитира мнения на пазарни участници, според които истерията преди Коледа с високите нива и енергийните пазари е преминала и те са се върнали към фундаментални фактори като търсене, предлагане и времето през зимата.

Кискинов обясни, че потребителите вече са свикнали с новата нормалност от високи цени за електроенергията и макар да има успокоение, но то е на значително по-високи нива от очакваните.

По думите му цените на природния газ са тръгнали надолу, особено след съобщенията за нови доставки на LNG в Европа, което е повлияло и на цената на електроенергията. След достигане на нива от 170 евро/Mwh, цените в момента са над 80 евро, фючърсите за доставка през февруари са около 94 евро, за март - 90 евро, за Q2 - 75 евро.

„Това успокоение не е стабилно“, прогнозира Кискинов, и очаква да има завръщане към по-високите нива при най-малък натиск. Той дори прогнозира „нова по-висока вълна“ от увеличение на цените в края на месеца.

Експертът смята, че цените на тока в България на борсата също са постигнали по-устойчиви, но и по-високи нива - от 350 лв/Mwh за базова енергия, и 400 - 500 лв/Mwh за пикова.

Средната цена за 2021 г. в България е била 108 евро/Mwh по данни на IBEX, което е съпоставимо с цените в Словакия, Австрия, Белгия, Нидерландия и Чехия. Най-ниска е била цената в Полша (47 евро/Mwh) и Турция (87 евро/Mwh), в Германия - 96 евро, а в съседните Сърбия, Румъния и Гърция - около 110 - 120 евро/Mwh.

„Данните показват, че държавни стимули за ниски нива трябва да вземат под внимание, че цените не са толкова високи спрямо средната годишна база“, коментира Кискинов.

През последната седмица на българската енергийна борса са били отчетени сравнително високи нива - от 360 лв. за базова енергия, до 500 лв. за пикова – над очакваните, което е резултат от фиксирания под на пазара след проведените търгове за двустранни договори от ТЕЦ "Марица Изток 2".

Каква е средната цена на електроенергията в Европа? Как се променя цената в зависимост от очакванията на пазарните участници? Какви нива стигнаха цените на емисиите на парниковите газове? 

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Свикнали сте да ви клатят хахахаха! "Кискинов обясни, че потребителите вече са свикнали с новата нормалност от високи цени за електроенергията и макар да има успокоение, но то е на значително по-високи нива от очакваните."

Още от Енергетика
Р. Миков: Фотоволтаиците и водородът са бъдещето на енергетиката