IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" не очаква рязко поскъпване на газа в първите месеци на 2022 г.

Прогнозата обаче е на базата на случващото се днес на газовите пазари в Европа

11:24 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" публикува своята прогноза за цената на природния газ през февруари 2022 година - очакванията на държавната компания са, че цената няма да се повишава съществено в следващите месеци и ще се търгува около нивото от почти 118 лева за мегаватчас. Това е цената, по която компанията продава на крайните снабдители и топлофикационните дружества и в нея не са включени цената за пренос, акциз и ДДС.

Тази прогноза обаче се прави единствено на базата на цената на фючърсите за природния газ, търгувани на големите европейски газови хъбове. В момента тя е 102 евро за мегаватчас, посочват от "Булгаргаз".

По Закона за енергетиката газовата компания трябва да публикува в медиите месец по-рано, отколкото внася заявлението си в енергийния регулатор какви очаквания има за цената на газа. В последно време тези прогнози се различават доста от реално подаденото искане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради сериозните флуктуации на газовите пазари.

В средата на ноември "Булгаргаз" например имаше очаквания за цена на газа от малко над 93 лева за мегаватчас през януари, базирайки се на тогавашната цена на борсите от 72 евро за мегаватчас. Тогава "Газпром" започна да запълва европейските газови хранилища и търговията се успокои. Оказа се обаче, че това успокоение е твърде кратко - Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2", което отново повиши цените. Така реалността още през декември е, че природният газ в България се продава за над 102 лева за мегаватчас.

Първото заявление за цената на газа от "Булгаргаз" ще внесат в КЕВР в средата на януари, а окончателното, отчитащо всички промени в ценовите компоненти, на 1 февруари.

Преди това обаче енергийният регулатор ще се произнесе по искането на газовата компания за цената на газа от 1 януари. Процедурата вече е започнала с внасянето на първите очаквания на "Булгаргаз" и до края на месеца в КЕВР ще се проведе и открито заседание, на което ще станат ясни заявленията и мотивите на газовата компания да поиска промяна в цената на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още