IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква стабилизиране на цената на газа

От началото на ноември цената на природния газ в Европа осезаемо тръгна надолу

11:03 | 11.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За очаквано стабилизиране на цената на природния газ подсказват предварителните анализи на "Булгаргаз" за началото на 2022 година. От компанията публикуваха прогнозите си за цената на суровината за януари 2022 година в размер на 93,13 лева за мегаватчас.

На 1 ноември "Булгаргаз" съобщи за приключили преговори с "Газпром Експорт", в резултат на които страната ни получава достъп до по-евтини количества природен газ. Така цената за клиентите на газовия оператор беше намалена до 93,19 лева за мегаватчас.

Прогнозната цена на европейските пазари за доставките през януари е за 72 евро за мегаватчас.

От началото на ноември има забележителен спад на цената на газа на европейските борси, след като "Газпром" започна постепенно да увеличава обемите на газ към Европа и най-сетне изготви план за нагнетяване на суровина в пет европейски газохранилища, които са под контрола на компанията.

В последните два дни "Газпром" използва пълния договорен капацитет за транзит на газ през Украйна. В края на 2019 година Москва и Киев договориха транзита на руски газ през Украйна за Европа в периода 2020-2024 година с възможност за удължаване с 10 години.

В договора са предвидени обеми от 65 млрд. куб. метра през 2020 година и по 40 млрд. куб. метра през 2021 година и 2022 година. През миналата година "Газпром" достави 55,8 млрд. куб. метра газ през Украйна, което е най-ниското ниво за последните 30 години.

"Булгаргаз" публикува своята прогноза за цената на газа от 1 януари 2022 година по силата на изискване в Закона за енергетиката. Тепърва ще бъдат изготвяни детайлните сметки и окончателното ценово заявление ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още