IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" не продава газ в чужбина, макар че има голям интерес

Има проблеми с доставките за компании, които не са клиенти на държавния газов оператор, стана ясно по време на заседание в КЕВР

11:11 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Булгаргаз" не продава природен газ на съседните пазари, макар че има голям интерес към доставки заради по-ниската от средната за ЕС цена у нас. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се във връзка с ценовото заявление на газовия оператор за 1 декември.

Изпълнителният директор на компанията Николай Павлов обясни, че очаква по-висока цена на природния газ от следващия месец, но не се ангажира с точни прогнози, защото пазарът е много динамичен и може да има промени в котировките и в двете посоки. В началото на ноември имаше успокояване на цените в Европа, но след това суровината отново поскъпна, след като Германия спря процедурата по сертифициране на "Северен поток" 2, а междувременно и курсът на долара спрямо еврото се повиши, обясни още Павлов.

На 9 ноември "Булгаргаз" внесе заявление в КЕВР с очаквана цена на природния газ от 96,14 лева за мегаватчас, което е с около 3% по-високо спрямо цената през текущия месец. Тази прогноза обаче е правена, преди да се обърне тенденцията на европейските пазари.

Очакванията на Павлов са, че все пак цената на газа на българския пазар ще бъде с около 35% под нивата в Европа.

Заради това и газът на "Булгаргаз" е атрактивен, но от компанията коментират, че искат да прехвърлят всички ползи от политиката, която водят, само за българските потребители. Николай Павлов призова КЕВР да контролира строго търговете по програмата за освобождаване на газ, която цели намаляване на монополната позиция на "Булгаргаз" на пазара.

До август са продадени всички количества по програмата за 2020 година. В последните търгове пък вече са продадени към 80% от газа, който газовата компания има ангажимент да пусне на пазара за следващата година. Според законодателството за 2022 година "Булгаргаз" трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб "Балкан"), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра.

Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча още Павлов. "КЕВР ще изпълни функциите, възложени ни в законодателството и нормативните документи", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов в отговор.

От "Булгаргаз" заявиха още своята готовност да посрещнат зимния сезон - в газохранилището в "Чирен" има повече нагнетени количества газ спрямо миналата година. Но Павлов се оплака, че има доставчици, които не са осигурили нужните им количества и в последния момент се обръщат към тях за покупки.

"Булгаргаз" ще изпълни своите ангажименти към всички свои клиенти с договори и подадени обвързващи заявки", заяви още Павлов и допълни, че компанията прави всичко възможно да изпълни и допълнителните заявки на крайни снабдители и топлофикационни дружества поне за декември. От думите му стана ясно, че топлофикационни компании също са в положение да издирват газ в последния момент заради лошо планиране, макар че не бяха назовани конкретни имена.

Експертите от КЕВР подчертаха по време на заседанието, че в момента са изискали от всички крайни снабдители и доставчици на топлофикационни услуги да им предоставят договорите си за доставка и да докладват готовността си за зимния сезон и след това ще бъде направен анализ на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още