Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгаргаз" поиска ръст на цената на газа с малко над 3% от 1 декември

Прогнозата на компанията обаче е изготвена, преди Германия да спре сертифицирането на "Северен поток 2" и новото напрежение на газовите пазари

"Булгаргаз" поиска ръст на цената на газа с малко над 3% от 1 декември

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Булгаргаз" е подал заявление за повишаване на цената на газа с малко над 3% до 96,14 лева за мегаватчас от 1 декември, става ясно от доклад, публикуван на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е цената за доставка на крайните снабдители и топлофикационните дружества и без цената за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В началото на ноември газовото дружество успя да договори допълнителни количества природен газ от "Газпром" по цени от 2020 година, с което клиентите на "Булгаргаз" избегнаха сериозно поскъпване на суровината през текущия месец.

Още по темата

Тези изчисления обаче са правени в първите 10 дни на месеца, тоест преди да бъде замразена процедурата по сертифициране на "Северен поток 2". Заради това действие на германските регулатори цената на природния газ спря спада си и достигна ниво от около 100 евро на мегаватчас на нидерландския газов хъб TTF. Тази цена е референтна за българския пазар. 

В началото на ноември "Булгаргаз" публикува своите очаквания за цената на газа от 1 януари 2022 г. Тогава от компанията посочиха, че на TTF газът с доставка през януари се търгува за около 72 евро за мегаватчас. На тази база българският газов оператор прогнозира стабилизиране на цената и у нас.

Освен допълнителните количества газ на по-ниска цена, в микса на "Булгаргаз" влиза още и газът от Азербайджан, чиято цена зависи не от пазара, а от движението на цената на алтернативните горива - мазут и газьол, които зависят от цената на петрола на пазарите.

Цената на природния газ ще бъде определена след заседание на енергийния регулатор на 1 декември. Тогава ще бъдат взети предвид всички последни промени върху ценообразуващите компоненти.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
МОСВ преразглежда разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" заради системно замърсяване