IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" върна 167 млн. лв. на клиенти за по-евтиния газ

"Топлофикация София" почти е изплатила своите задължения на клиентите с прогнозен отчет в своите фактури

12:00 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

166,8 млн. лева (без ДДС) е възстановила "Булгаргаз" на своите клиенти във връзка с договорения през март по-евтин природен газ от "Газпром", става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до Народното събрание.

Дружеството не е платило задълженията си в размер на около 600 хил. лева само по два договора, тъй като клиентът - "Гимел Оранжерии", оспорва сумите, обясняват от енергийния регулатор.

Най-голям дял в коригиращите суми имат топлофикациите в страната. Те са получили общо 62,1 млн. лева, от които най-голяма е сумата за "Топлофикация София" - около 50 млн. лева. Столичната топлофикация обаче не е получила нито лев по сметките си от газовото дружество, тъй като те са изцяло прихванати от задълженията на дружеството към "Булгаргаз".

КЕВР посочва и данни как самите топлофикационни дружества са се разплатили със своите клиенти във връзка с по-ниската цена на природния газ, влязла в сила със задна дата. По закон дружествата в срок от един месец трябваше да възстановят сумите на своите клиенти. Това са общо 32,8 млн. лева за абонати на реален и прогнозен отчет.

Общо дружествата в страната дължат 9,1 млн. лева на своите клиенти, имащи реален месечен отчет, във връзка с корекцията. За битовите абонати сумата е 2,5 млн. лева, а за небитовите - 6,6 млн. лева. От тях към края на септември все още се дължат общо 57%, като дружествата са гледали да се разплатят с битовите абонати, които все още очакват изплащането на около 25% от дължимото.

От доклада е видно, че само две дружества  - EVN Топлофикация и Топлофикация Перник, са го сторили за своите клиенти, избрали реален отчет при изготвянето на месечни фактури.

От КЕВР са взели решение да изискат информация от топлофикациите ежемесечно за изплащане на дължимите суми.

Най-голямото топлофикационно дружество в страната "Топлофикация София" дължи 7,4 млн. лева на своите клиенти с реален отчет, като на този етап не са изплатени 66% от тях. Дружеството дължи 30% от корекциите за битовите потребители и 74% за небитовите си клиенти.

КЕВР отчита, че част от дружествата не са получили изравнителните дружества от топлинните счетоводители в срок, което усложнява процедурата за клиентите с прогнозен отчет. Топлофикациите обаче се възстановили основната част от дължимите почти 24 млн. лева на своите клиенти, като остават да бъдат върнати около 13%.

EVN Топлофикация, Топлофикация Перник и "Веолия Енерджи Варна" са се разплатили изцяло със своите клиенти и на прогнозен отчет.

"Топлофикация София" има да възстанови 23 млн. лева за своите клиенти с фактури на прогнозен отчет. Дружеството вече е платило почти всичко, като остават неразпределени само 13,2% от тази сума. Регулаторът отчита, че "Топлофикация София" е създала схема за възстановяване на парите преди получаването на изравнителните сметки, което е довело до объркване сред абонатите.

На бивши клиенти на топлофикациите в страната са възстановени общо 254 хил. лева.

Дружествата, които получават премии за комбинирано производство на електроенергия, дължат и компенсация на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Общата сума е 25,6 млн. лева, от които "Топлофикация София" дължи над 16 млн. лева. Справката показва, че почти всички задължени лица са възстановили задълженията си и Фондът е събрал 17 млн. лева. "Топлофикация София" обаче има да възстановява още почти 11 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още