Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България изнася към половината електроенергия, произведена през септември

Добивът на твърди горива се увеличава със 77%, показват данните на НСИ относно производството и реализацията на енергийните продукти

България изнася към половината електроенергия, произведена през септември

Снимка: Bloomberg LP

През септември в страната са произведени малко над 4 тераватчаса електроенергия, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) относно производството и реализацията на енергийни продукти. Това означава,че спрямо септември 2020 година производството на електроенергия в страната се увеличава с малко над 30%. На месечна база ръстът е от 3,6 на сто.

От данните е видно, че около 40% от тази електроенергия е била изнесена. В страната са реализирани около 2,4 тераватчаса, което е спад от 2,5% на годишна и от 12,7% на месечна база.

Още по темата

От данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е видно също, че от началото на годината производството на ток у нас расте с почти 16% на годишна база, докато потреблението - почти 5 на сто.

В първите 11 месеца в страната са произведени над 41 тераватачаса електроенергия, като основна заслуга имат базовите мощности, чието производство расте с 14%. Водните централи също отбелязват добра година и ръст на производството от над 50% до 4,5 тераватчаса.

От средата на август в страната цената на електроенергията започна да расте и за да бъде преодоляна кризата, служебното правителство поиска от ТЕЦ "Марица Изток 2" да заработи на пълна мощност. Така на пазара се появиха големи количества електроенергия, а според заявките на служебния министър на енергетиката Андрей Живков - цената е една от най-ниските в Европа.

Активирането на държавната въглищна централа е допринесло за увеличаване на добива на твърди горива в страната до малко над 2,84 млн. тона през септември, което е с почти 11% повече спрямо август. На годишна база добивът се увеличава с над 77%. Доставките достигат 2,92 млн. тона, като част от въглищните мощности у нас работят с вносни въглища. Така доставените обеми твърди горива са със 77% повече на годишна база и с почти 9% повече спрямо август.

През септември в страната са доставени и 206 млн. куб. метра природен газ, което е с 5% повече спрямо август. Съществената част от тези количества са внос - от "Газпром Експорт" и Азербайджан, тъй като местният добив намалява непрекъснато в последните години и достига по едва 2 млн. куб. метра месечно.

На годишна база доставките на природен газ у нас растат с малко над 20%.

Разнопосочни са данните при автомобилните горива. На месечна база има спад в производството от по около 13% и за безоловния бензин, и за дизеловото гориво, но спрямо септември миналата година увеличението е от 18% за безоловния бензин и от 13% за дизеловото гориво. В страната са произведени съответно 107 хил. тона бензин и 211 хил. тона дизел.

В страната са доставени 219 хил. тона дизелово гориво и 46 хил. тона бензин, което е ръст от 15% за дизеловото гориво и спад от 2% за безоловния бензин на годишна база.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
3
 
2
преди 1 месец
целата пушилка у нас ... после що имало толкова дихателни заболявания ...
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Оп - ето защо цената на тока скочи!

Още от Енергетика
Съставът на КЕВР ще бъде намален