Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България ще настоява за отмяна на глобата срещу БЕХ

Решението на Комисията ще се отрази върху способността на БЕХ и "Булгартрансгаз" да изпълняват своите ангажименти, посочват от Министерски съвет

България ще настоява за отмяна на глобата срещу БЕХ

Снимка: Ройтерс

България официално ще подкрепи Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в опита им да отменят наложената от ЕК глоба за злоупотреба с монопол в размер на 77 млн. евро по т.нар. газово дело, което приключи през декември 2018 г.

Investor припомня, че наложената от изпълнителния орган на ЕС глоба е свързана с обвинения за възпрепятстване на достъпа до газопреносната мрежа на България от дъщерните дружества на БЕХ и нарушаване на антитръстовите правила на блока. Делото беше заведено след жалба на "Овергаз" заради отказан достъп до газопреносната мрежа, но държавните компании не приемат заключението, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар.

С решение на Министерския съвет от днес страната ще встъпи в образуваното по жалбата на дружествата дело пред Общия съд на Европейския съюз срещу решението на ЕК. Мотивът за това е, че ако наказанието остане в сила, БЕХ и "Булгартрансгаз" ще имат проблем с изпълнението на проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България, развитието на националната газопреносна мрежа и Газовия хъб "Балкан".

Още по темата

От МС посочват, че българската страна встъпва по дело Т-136/19 в подкрепа на искането на трите енергийни дружества да бъде отменено решението на ЕК. Според съобщението въпросното решение ще се отрази върху способността на БЕХ и „Булгартрансгаз“ да изпълняват своите ангажименти по реализацията на стратегически за България инфраструктурни проекти, между които изграждането на интерконектора с Гърция, развитието на националната газопреносна мрежа, изграждането на газов хъб „Балкан“ и др.

Още в началото на март от ЕК заявиха, че дори БЕХ да обжалва решението на Комисията, България ще трябва да плати наложената глоба.

Говорител на ЕК посочи тогава, че, както при всеки подобен случай, органът ще защити своето решение пред Съда на ЕС.

Припомняме, че БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" подадоха жалба срещу наложената им глоба в началото на март. Този ход осигурява период от 3-4 години, в който ще могат да подготвят защитата си. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова