IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока за доставчици от последна инстанция ще се определя от пазара

КЕВР промени методологията за ценообразуване на фона на изменения в Закона за енергетиката

19:10 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на електроенергията, продавана от доставчиците от последна инстанция, ще се изчислява по нова методика. Промяната беше одобрена по време на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Определянето на цените вече ще бъде на пазарен принцип - чрез сключване на сделки по свободно договорени цени, става ясно от съобщение на регулатора. Досега доставчиците от последна инстанция купуваха електроенергия от обществения доставчик (НЕК), като количествата бяха определяни от КЕВР.

С промяната цената се обвързва с почасовите цени на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и с цените за недостиг на балансиращия пазар. Реално така те са по-високи от пазарните, но причината за това е, клиентите да нямат стимул да стоят на този вид доставчик дълго време.

Доставчиците от последна инстанция са важен елемент от структурата на свободния пазар. Те осигуряват електроенергия при невъзможност на избрания от купувача търговец да извърши своите задължения - например при фалит, до избора на нов доставчик.

Услугата им е до голяма степен "извънредна" за клиентите, затова и се очаква бързото излизане от това състояние и сключването на договор за покупката на електроенергия.

Новата методология е разработена след приемането на от промените в Закона за енергетиката, която предвижда доставчиците от последна инстанция да купуват енергията по свободно договорени цени с неограничен брой търговски участници.

Обвързването на цената с пазарните нива прави процеса и по-прозрачен за потребителите, посочват още от КЕВР.  Текстовете ще направят недопустимо покупката на електроенергия от страна на доставчиците от последна инстанция по произволни цени, без оглед на ситуацията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още