Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Електроенергийният системен оператор: Готови сме за зимата

Вместо ТЕЦ "Марица-изток 2" като резерв ще се използва ТЕЦ Варна

Електроенергийният системен оператор: Готови сме за зимата

Снимка: Ройтерс

Енергийната система на "Електроенергийния системен оператор" е готова за зимата, заяви изпълнителният директор на дружеството Ангелин Цачев в интервю пред БНР.

Въпреки че компанията е изпълнила едва наполовина ремонтната си програма, това няма да се отрази на сигурността на снабдяването, добави той. 

Още по темата

„Няма обекти, чиито ремонти да продължават и да бъдат от съществено значение за системата. С колегите от Централно диспечерско управление сме направили разчет – кои обекти можем да си позволим през есента да продължи ремонтът им“, заяви Цачев.

Обмисля се да бъдат променени критериите за избор на централите от студения резерв. Въпреки това обаче и тази година при недостиг на ток ще се разчита на същите централи, които бяха студен резерв и преди близо две години, когато по-голямата част от тях не можаха да заработят и системата беше подложена на риск. Единствената разлика е, че вместо ТЕЦ "Марица-изток 2" като резерв ще се използва ТЕЦ Варна.

„Пети и Шести блок на ТЕЦ Варна се представиха отлично в проведените 72-часови проби. Нямаме забележки. През тази година сме дали възможност на централите – всеки месец да доказват своята възможност за работа. Това за нас е предпоставка, че в централите се извършват необходимите дейности и при евентуално активиране ще могат да удовлетворят изискванията на сключените договори“, добави още Цачев.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 7 месеца
От годинии ЕЕС на България през зимата работи без никакъв резерв щото товарите са такива че няма насреща мощности които да бъдат включени.Когато падне дебелия сняг и стане -22 фотоволтаиците ги пиши бегали две седмици не могат да разчистят пътя до тях.Спасява ни засега късмета този невероятен късмет и безупречната работа на АЕЦ Козлодуй.Аварира ли хилядник коня отива у реката със се каруцата и кочияша.Това е истината кой какво ще да говори.Та чета че пети и шести блок се представили отлично на 72 часовите проби.Ще видим как ще се представят на активирането на студения резерв при -20 градуса.Да не говорим че кога дойде тоя студ и украинците почнат да краднат газ а и собственото ни потребеление се повиши от къде газ за теца.Дано Господ е с нас и тази зима щото то магия магия ама всяко нещо има край..
0
 
6
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Вместо ТЕЦ "Марица-изток 2" като резерв ще се използва ТЕЦ Варна"
Хехе, а кой си купи официално ТЕЦ Варна? Наш Доган Ахмедов.
Че на всичкото отгоре "Обмисля се да бъдат променени критериите за избор на централите от студения резерв" :)

Още от Енергетика
Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк