Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Еленко Божков: Трябва да се прекратят договорите на американските централи

Цената на тока се вдига и заради увеличението на цената на емисионните квоти, посочи енергийният експерт

Еленко Божков: Трябва да се прекратят договорите на американските централи

Снимка: Архив Ройтерс

В исканията на индустриалните енергийни консуматори има девет направления, които по презумпция трябва да се включени в правилата на работа на българския енергиен пазар. Наблюдава се хаотичност в доводите. Трябва да се прекратят дългосрочните договори на централите Марица Изток 1 и 3. Това коментира енергийният експерт Еленко Божков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„В средите на самите работодатели участват членове, които саботират големия енергиен пазар“, твърди експертът.

Според него голямата опасност от повишаването на цените е именно в увеличението на цената на емисионните квоти, която „от 10 евро скочи на 35 евро“. Еленко Божков е на мнение, че намаляването на обема на квотите с 24% се превръща в проблем в случая.

"Кръстосаното субсидиране има две страни – между консуматорите на ниско напрежение на регулярен пазар, там то е избегнато. Ако говорим за такова между големите консуматори на средно и високо напрежение и малките консуматори на ниско напрежение в регулирания сегмент – не виждам това съотношение на потребена енергия какво влияние оказва", смята експертът..

Повече от разговора с Еленко Божков вижте във видео материала.

гледано: 3062   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
3
 
6
крас до: крас
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА №5

Каква я свърши прокуратурата от 2013 година до сега??????

ЕТО КАКВО ЧЕТЕМ В "ПРАВЕН СВЯТ" ОТ 12. 03. 2013 година:

"Проверката /ЗА ДОГОВОРИТЕ/ ще се върши от екип прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС, като ръководител на екипа е градският прокурор на София Николай Кокинов. Оперативното ръководство е възложено на заместник главните прокурори Борислав Сарафов и Камен Михов.

Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи до 22 март. След това екипът ще има една седмица, за да изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността, се казва в съобщението на прокуратурата."

РЕДНО Е НЯКОЙ ДА ПОПИТА ГОВОРИТЕЛКАТА НА ПРОКУРАТУРАТА КАК Е ЗАВЪРШИЛА ТАЗИ ПРОВЕРКА И ДАЛИ Е НОРМАЛНО "АМЕРИКАНЦИТЕ" ДА ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ , НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ДА ИМ ГИ ПЛАЩАМЕ , А ТЕ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ.
1
 
5
 
5
крас до: nobody
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Казваш, че написаното от мен са глупости.

А ГЛУПОСТИ ЛИ Е СТАТИЯТА НАПИСАНА В ИНВЕСТОР БГ :
"Добрев дава на прокурор „особените залози“ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3

ЕТО И ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА ПУБЛИКУВАНА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА:

"Договорите за особените залози са били сключени през 2002 и 2005 година и в тях е записано, че НЕК е длъжна да изкупува електричеството от тези централи. Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде над 13,1 млрд. лева.

Делян Добрев подчерта, че особените залози са споменати още през 2001 г. в сключените от правителството на Иван Костов споразумения. В тях е записано, че е задължение на НЕК да сключи особени залози в полза на двете централи, а има и писма за подкрепа на държавата относно обезпеченията на инвеститорите в тези компании. Писмата са от министрите на енергетиката Петър Жотев от май 2001 г., от Милко Ковачев и от Мирослав Севлиевски, посочи Добрев.

"Още през 2001 г. са формирани финансовият модел, нормата на възвращаемост и срокът от 15 години за изкупуване на енергията при работа на централите, като договорите са подписани с офшорни компании, които впоследствие са продали сключените добри условия с българската държава на други компании", каза министър Добрев.

"При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита?", попита още министърът в оставка

Добрев допълни, че в договорите за AES "Гълъбово" са заложени приходите на Електроразпределение Варна и Електроразпределение Пловдив, което значи – приходите от EVN и ЕОН. А за другата централа – Марица 3, са заложени 43% от трите дружества. Добрев уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ЗАБЕЛЕЖИ: От 1013 година до сега нито ПРОКУРАТУРАТА СЕ ПРОИЗНАСЯ , нито пък договорите се ПРЕКРАТЯВАТ !!!!!!

ЗАЩО ЛИ????
КОЙ ГУБИ И КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОЗИ ГРАБЕЖ?!!!
0
 
3
 
4
nobody до: Mechkata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма в какво да влизаш, защото всичко договорено си плащат, другото са манипулации.
3
 
3
 
3
nobody до: крас
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Стига глупости, разбира се, че има залог в полза на синдиката от банки, нали са финансирали централата. Сделката е съвсем нормална, с гарантирана цена на изкупуване, ОК, но имаме модерна и чиста централа с наш ресурс. Това, че квотите поскъпнаха е големият проблем за бедните страни.
3
 
6
 
2
Mechkata до: крас
преди 1 месец
Браво! Изчерпателно и компетентно мнение по болезнения въпрос с "американските" централи. Да не говорим те колко некоректни платци са и колко милиони, да не кажа милиарди дължат на държавни институции и компании, да не влизам в подробности.

Още от Енергетика
EMI: От 2007 г. до 2019 г. електроенергията в България е поскъпнала с 29%