IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката не можа да застраши управляващата коалиция

ГЕРБ реши да подкрепи спорни текстове за повече правомощия на КЕВР при енергийни сделки

12:05 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След спорове и в ресорната комисия, и в пленарната зала, ГЕРБ все пак реши да подкрепи идеята на "Обединените патриоти" Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има правомощията да проверява сделки за над 20% от капитала на енергийни дружества.

Текстовете бяха одобрени на първо четене в пленарната зала, но преди разглеждането на второ четене бяха трансформирани и в крайна сметка енергийните дружества трябва да уведомяват енергийния регулатор за предстоящи сделки за над 20% от капитала на дружеството.

С редакционни поправки в пленарната зала, внесени от БСП, идеята на "Обединените патриоти" все пак влезе в Закона за енергетиката. Предложението беше одобрено със 142 гласа "за", 16 "против" и нито един въздържал се. Срещу него гласуваха депутатите от ДПС.

Таско Ерменков (БСП) коментира, че тази промяна отговаря на очакванията на обществото и ще бъде внесено успокоение, че българските институции се грижат за техните интереси. Неговият колега Жельо Бойчев припомни, че КЕВР има правомощията да проверява изпълняват ли се лицензионни задължения, но няма функции да проверява сделка и дори не е официално уведомена за продажбата на ЧЕЗ България.

Рамадан Аталай обаче контрира, че текстовете са намеса в търговски сделки и взаимоотношения и може да доведат до загуба на арбитражното дело, заведено от CEZ Group срещу страната ни. Той допълни, че и други икономически сектори са от значение за националната сигурност - например производството на хляб, и попита дали ще има специални изисквания за продажбата на хлебопекарни.

Бойчев обаче коментира, че в случая с ЧЕЗ България става въпрос за монополист, който предоставя услуга с "огромно социално измерение на гражданите".

Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че има политическо решение в партията предложението да бъде подкрепено, за да бъдат "успокоени страстите".

По-рано пред bTV той коментира, че не е много сигурно дали този текст ще може да има ретроактивно действие и дали КЕВР ще има правото да разгледа сделката между CEZ Group и "Инерком България". „Има голяма разлика между това да контролираш сделки в банковия сектор и пенсионните фондове и съответно други правомощия да контролираш частни сделки”, каза още той.

Депутатите продължават разискванията по промените в Закона за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още